Svenske bønder trapper opp øko-omlegginga

06.06.2016
Svenske bønder har reagert på den økologiske markedsveksten. I fjor ble 42 prosent mer areal enn tidligere år lagt om til økologisk, melder Jordbruksverket.

Forbrukernes økende interesse for økologisk mat, har ikke gått ubemerket forbi blant svenske bønder.
I fjor økte arealet som ble lagt om med 42 prosent, og hele 156 000 dekar ble meldt inn som omleggingsareal.

Øker takta igjen
Mellom 2010 og 2014 var omleggingen svakere, men nå øker de svenske bøndene farta igjen, og arealer som er under omlegging i Sverige, er nå oppe i 525.000 dekar. Dette betyr at det økologisk godkjente arealet i Sverige vil få et solid tilskudd fra og med 2018-sesongen, med mindre mange ombestemmer seg i mellomtida.

17 prosent økologisk
I 2015 ble hele 5.192.000 dekar dyrket med økologiske metoder av svenske bønder, fordelt på knapt 4 millioner mål åkerland og ca 1,2 millioner mål beiter. Dette utgjør hele 17 prosent av landets totale jordbruksareal, melder Jordbruksverket i sin nylig publiserte statistikk.

Også økning i kjøtt og egg
I 2015 ragerte KRAV-bøndene på råvaremangelen i markedet og økte produksjonen av økologisk KRAV-godkjent svinekjøtt, egg og kylling. KRAV registrerte også 16 prosent økning i omlegging av åkerareal. Det er første gang på fem år at omleggingsarealet øker igjen. - Det er først og fremst bønder som allerede er KRAV-sertifiserte som har økt sin produksjon, men det også helt nye KRAV-bønder kom til i 2015, melder KRAV på sin hjemmeside.

Kilder:
Ekoweb

Jordbruksverket

KRAV

Tekst: Marit G. Wright
Illustrasjon: Salgsutvikling for økologiske matvarer i Sverige, 2009-2015. Kilde: KRAV

Annonsører

Samarbeidspartnere