Svenske klimakrav for økologisk produksjon

08.07.2009
Svenske KRAV har gått bort fra sine opprinnelige planer om klimamerking av mat. Årsaken er at det er vanskelig å kommunisere fordelene som økologisk landbruk allerede har (særlig fordi syntetisk nitrogen-gjødsel ikke brukes og mindre fôrtransport). KRAV vil heller innføre klimakrav for all økologisk produksjon.

Den svenske økologiske sertifiseringsorganisasjonen KRAV begynte i 2007 å jobbe med klimamerking av mat som et tillegg til "vanlig" marking av økologisk mat. Den største fordelen med dette prosjektet var oppbygginga av kunnskap om klima i samarbeid med alle aktørene i verdikjeden for mat.

 

Klimaregler for økologisk produksjon
Siden KRAV nå har lagt klimamerkingsplanene på hylla, vil de i stedet gå gjennom hele sitt økologiske regelverk, og legge til regler som gjelder klima.

 

Starter med veksthus
KRAV starter med å lage klimaregler med veksthus. Forslaget er at veksthus skal analysere sitt energibruk, lage en plan for å bruke energi mer effektivt, og enten bruke minst 80 prosent fornybar energi eller bruke mindre enn 2,5 kWh/m2 og perioder med fornybar energi. Regelverket skal være iverksatt senest 31. desember 2012.

 

Lenker
>> KRAV: Mat og klimat

 

Annonsører

Samarbeidspartnere