Sverige tar nye skritt mot strengere økoregler

17.02.2011
Det svenske sertifiseringsorganet KRAV publiserte nylig forslag til inkludering av klimahensyn i regelverket for økologisk landbruk. Nå har de gått ut med forslag til et nytt generelt økologisk regelverk som dekker en rekke forhold som energikrav og rettferdig betaling for produsenter, fortalte KRAV til Oikos – Økologisk Norge under møte på BioFach i Tyskland.

KRAV har tidligere hatt som mål at 70 % av virksomhetene som bruker økologimerket deres, skulle vil være med på et strengere regelverkt. Så langt har ingen selskaper sagt at de ikke vil være med på de nye, strengere bestemmelsene. Store selskaper som benytter mye av KRAVs reglelverk i dag er Coop og Arla. Coop i Sverige har gjennomført økosertifisering av alle sine butikker, for ICA ligger antallet på ca 100. 

 

Lars Hällbom er sjef for regleverksutviklingen i svenske KRAV, som tilsvarer norske Debio. Foto:Oikos.

 

Framtidsrettet å kunne velge stregere økoregler

-Vi holder kontakt med KRAV om den nye regelverksutviklingen fordi vi også ønsker to nivå på økologimerkingen i Norge, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Det som finnes per i dag på EU nivå som også i dag er lik Debio-merkingen med Ø og som er strengere som tar opp rettferdig betaling, energi, bedre dyrevelferd og klima, fortsetter Andestad. Vi tror at mange forbrukere vil være villige til å betale noe mer for produkter som er godkjent etter utvida økologikrav. Nå vil økologiske produkter som er godkjent av KRAV i Sverige kunne ha en markedsføringsfordel i Norge, om produsenter og bedrifter er villige til å bruke det. Sannsynligvis vil det være aktuelt for store deler av Coop sin økologiske serie "Änglamark" og muligens ICAs "I love Eco"-produkter.

 

Må ha vekst i økoomsetingen i Norge 

Selv om hovedjobben vår for tiden er å fremme interessen for økologisk mat generelt, og dermed bidra til økt omsetning, må vi tenke strategisk framover for hvordan vi tror og vil at det økologiske markedet skal være i Norge om noen år, sier Reidar Andestad.

-

 

Annonsører

Samarbeidspartnere