Taper 90.000 på Tines økomelkvedtak

21.07.2010
Kristian Hines har ikke råd til å sette i gang med økologisk produksjon av melk, fordi Tine ikke lenger vil hjelpe økobønder i startfasen, skriver Helgeland Arbeiderblad .
Dette illustrerer dessverre situasjonen for nye melkebønder som vil legge om til økologisk drift, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

Grønne tanker i arv

Hines er midt i slåttonna. Han er også midt i prosessen med å bli økologisk bonde, på gården innerst i Herringbotn. I to år har han drevet gården til Knut Aanes, i lokalmiljøet en kjent økobonde og melkeprodusent.

Aanes er nå pensjonist, og Hines har i halvannet år leid Aanes sin kvote og jord. Han legger ikke skjul på at det er Aanes som har påvirket mest til grønne tanker om gårdsdrift. Men det er ønsket om å kunne leve av og tjene mer penger på økomelk framfor konvensjonell melk, som er drivkraften bak viljen til å legge om melkedriften, skriver Helgeland Arbeiderblad.

 

Ingen kompensasjon

Akkurat den planen ser det ut som om Hines ikke kan sette ut i livet, foreløpig. Årsaken er at Tine Meierier i en halvtårsperiode ikke lenger vil kompensere for dyrt, økologisk kraftfôr. Denne merprisen betalte Tine til økobøndene før. Ifølge Hines er den tatt bort fordi Tine forsøker å unngå overproduksjon. Dermed er planene til Hines om en overgang til produksjon av økologisk melk, satt på vent.

- Jeg tør ikke starte opp med å fôre dyra med økologisk kraftfôr. Da taper jeg 90 000 kroner i løpet av det første halve året Tine ikke betaler merpris, forteller Hines. Han skulle gjerne ha sett at han fikk en garanti for avsetning av økologisk melk, gjerne på for eksempel ti år, sier han til Helgeland Arbeiderblad.

 

Les hele saken i Helgeland Arbeiderblad

Annonsører

Samarbeidspartnere