Taxi til Bama

19.06.2010
Jeg må ta taxi til Økern for å rekke møte med Bama. En hyggelig drosjesjåfør tar adressen uten nøling. Vi kjører en stund i stillhet. Så spør jeg om han kjenner til Bama. –Ja, sier han, men jeg liker best de fruktene og grønnsakene som vi dyrket uten sprøytemiddel. De smaker best der jeg kommer i fra sier han. Han hadde plutselig gått fra å være veldig stille til å være tydelig engasjert. - Ja, visst sier jeg, det er i grunn derfor Oikos – Økologisk Norge skal møte Bama, Opplysningskontoret for frukt og grønt, Grønt Grossistene og Odd Langedalen denne fine solrike dagen.

Bildet over er ikke fra Bamas kontorer på Økern, men fra Tilla i Punjab i Pakistan.  Foto Wikipedia. 

Dette er et hus i gammel stil i Punjab i Pakistan.  Foto Wikipedia.

Det smaker best der jeg kommer fra

 - Det brukes ikke kjemiske sprøytemiddel i økologisk dyrking, sier jeg til taxisjåføren. Han vet det, men de smaker best der jeg kommer fra svarer han.  Han smiler nå. Hvor?  Fra Pakistan, fra Punjab sier han.  Jeg kan ikke skryte av at jeg har vært der.   Jeg takker for praten. Pakistan med 169 millioner mennesker, Punjab er en av de mest folkerike og grøderike provinsene i landet.  Hovedstaden er Lahore med 7,1 millioner. Mange innvandrere til Norge fra Pakistan har bidratt til utvide tilbud vårt av frukt og grønt.  - Men, kjære taxisjåfør, hjelp oss så vi får noe økologisk frukt og grønt i de grønne innvandrerbutikkene.

 

 

 

Dette oppslaget fant jeg på Coop Mega Molde.  Oikos bilde.

Er mango størst?

Så skrider jeg inn til møte med Bama. Jeg møter Ragnhild Toledo Sand, damen som, sammen med flere linjeledere koordinerer det meste som omhandler økologisk produksjon og salg i Bama. Bama som leverer til Norgesgruppens butikker, Rema 1000, kiosker og storkjøkken. -Kan det stemme at mango er den mest solgte frukten i verden, spør jeg?  Hun resonnerer, går gjennom land i Asia, Latin-Amerika, deler av Afrika, områder hvor det produseres og spises mye mango.  Og i Pakistan legger jeg til.  I Oslo kan en ikke la være å se håndskrevne skilt som dukket opp i frukt- og grønnsaksbutikker drevet av innvandrere, der det står at den pakistanske mangoen er kommet.  De koster mer, men smaker helt fantastisk.  Kanskje de er fra Punjab, tenker jeg. Kanskje fra min taxisjåførs hage?  -Vi er opptatt av å få frem flere typer grønnsaker og frukter til våre nye landsmenn, sier Toledo.  Her er det mye godt å velge mellom, mango er nok størst i volum globalt sett.

 

Meloner og værvarsling

I tillegg til det økologiske jobber hun også med meloner.  Noe hun også synes er veldig spennende.  Det selges utrolig mange meloner i Norge når det er fint vær, og utrolig få når det er dårlig vær. Frukten skulle hett solmelon og ikke vannmelon.  Hun sjekker grundig langtidsvarselet før hun bestiller inn, her kan feilmeldinger hos yr.no gi tap og problemer i butikkene om de melder feil, og de kan gi veldig god gevinst om det stemmer.  Selger dere mest meloner om sommeren spør jeg?  Vi selger aller mest i mai og juni sier hun, i juli og august er mange på ferie, derfor selges det ofte mye mindre av våre produkter i disse månedene.

 

Økovekst gjennom bruk av smakssanser

 Vi drøfter deretter muligheter for økning av salg av økologisk frukt og grønt.  Vi tror særlig det er muligheter for økning innen økologiske epler, bananer, poteter og salater. Erfaringer med økologisk gulrot viser at økoprodukter kan bli store i volum. - De er naturlig voksende produkter uten kjemiske sprøytemiddel og vokser langsommere uten bruk av kunstgjødsel, de tar opp mer antioksidanter, vitaminer og smak, forteller den store EU-undersøkelsen QLIF. I Punjab lukter de på grønnsakene og fruktene før de kjøper de.  Det er slik vi vil at folk skal oppføre seg i frukt- og grøntavdelingene i Norge. Vi vil at forbrukerne lettere skal kunne kjenne smaken av økologiske varer.  For det er ikke bare i Punjab at det skal smake godt.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere