Tett hullene i Nøkkelhull-forskriften

10.09.2011
-Det er hull i sunnhetslogikken bak Nøkkelhull-forskriften, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge i forbindelse med at organisasjonen har sendt høringsbrev om endring av forskriftene.
-Det er bruk for en merkeordning som Nøkkelhullet, for å kunne bidra til at befolkningen i Norge spiser sunnere. En slik merkeordning bør ha til hensikt å gjøre det enklere for forbrukerne å velge sunne matvarer, uten å måtte lese ingrediensliste og næringsdeklarasjon. Det veldig viktig at produktene som merkes med Nøkkelhullet faktisk er sunne produkter, og ikke bare et litt sunnere alternativ til en usunn matvare, sier Kari Tande Hansen.

Ernæringsfysiologi Kari Tande Hansen og Oikos - Økologisk Norge krever vesentlige endringer i forskrift for Nøkkellhullet om merket skal fremme sunnhet og ha tillit i befolkningen.

 

Kutt ut hel- og halvfabrikerte produkter

Oikos mener at produkter som i stor grad er prosessert, som hel- og halvfabrikata, ikke bør inkluderes i merkeordningen. Slike produkter inneholder mange kunstige tilsettingsstoffer og ofte lite næring. Et eksempel på en slik matvare som per i dag er Nøkkelhullsmerket er pizza Grandiosa med biff og løk. Til sammenligning er det i henhold til økologiregelverket et mål i økologisk landbruk og matproduksjon å benytte skånsomme behandlingsmetoder og begrense bruk av raffinering. Ved å sette høyere krav til behandlingsmetoder og raffinering vil man i større grad beholde næringsstoffene i maten. Oikos mener at Nøkkelhull-forskriftene må ta hensyn til behandlingsmåter.


Strengere krav bør stoppe transfett og kunstige tilsettingsstoffer

Det må settes strengere krav til blant annet saltinnhold, innhold av mettet fett, matvarer som inneholder palmeolje eller transfett bør ikke inngå i Nøkkelhullmerkingen og det må stilles strengere krav til tilsettingsstoffer, skriver Oikos i sin høringsuttalelse. Matvarer tilsatt kunstige tilsettingsstoffer bør ikke inngå i Nøkkelhull-forskriften. Oikos ønsker å fremme god folkehelse og sunne matvaner, og mener dette kan oppnås ved at befolkningen oppfordres til å spise mer av rene råvarer, som frukt og grønnsaker, korn og kornprodukter, belgvekster, nøtter og frø, fisk og skalldyr, rent kjøtt, egg og meieriprodukter. Disse matvarene inneholder lite eller ingen tilsetningsstoffer, og er i tillegg fulle av næringsstoffer, vitaminer og mineraler.

 

Dette er utdrag av høringssvaret Oikos - Økologisk Norge har sendt til Mattilsynet i sak 2011/168103 - om revisjon av Nøkkelhullforskriften.

 

Her kan du lese hele høringssvaret fra Oikos til Mattilsynet om Nøkkelhull-forkskriften

 

Her finner du mer informasjon om Nøkkelhull-merket på deres hjemmeside.

Annonsører

Samarbeidspartnere