Time Magazine: hva er egentlig så fantastisk med økologisk mat?”

01.09.2010
Hva har det å si for helsa, smaksløkene og lommeboka om du velger økologisk fremfor konvensjonelt? Time Magazine har denne uken tatt for seg om økologisk mat egentlig har noe for seg. –Det er klare forskjeller på USA og Norge, likevel vil mange av hovedkonklusjonene også gjelde for oss i Norge, sier Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge.

Økologisk mat har ekte helsefordeler

Det er ikke å skyve under en stol at mat og matvareindustrien skaper mange problemer i USA.  Så mange som 27 % av befolkningen er svært overvektige, og det er ikke vanskelig å skjønne hvorfor. I følge Time blir det produsert nok mat i USA for at hver amerikaner kan spise 3800 kalorier hver dag - vi trenger rundt 2350 om dagen.  Det er heller ikke usannsynlig at hver amerikaner spiser sin egen vekt kun i kjøtt i året - gjennomsnittsforbruket er 100 kilo hvert år.

 

Som Time bemerker så krever det litt av en industri for å opprettholde matstrømmen og holde prisene nede. De peker spesielt på overdreven bruk av hormonpreparater, antibiotika og ekstremt dårlig dyrehold som noen av konsekvensene.  Det økologiske alternativet er bedre for miljøet, dyrene og menneskers helse.

 

- Det er verdt å merke at matindustrien i USA er foreløpig et annet kapitel enn det vi finner i Norge, men det er trender som tilsier at det er dette det norske landbruket er på vei mot, sier Kristina Alnes i Oikos - Økologisk Norge, det er også andre likhetstrekk, også i Norge spiser vi oss syke og kaster for mye mat, og også i Norge har økologisk mat ekte helsefordeler, ikke minst gjennom fravær av sprøytemiddelrester.

 

Men smaker det bedre?

Mange hevder at økologiske produkter er bedre på smak enn konvensjonelle, men Oikos har også hørt det motsatte. Time inviterte anerkjente amerikanske kokker til å foreta smakstester på økologiske og konvensjonelle produkter. Marco Canora testet kylling og var klar i sin dom, økokylling smaker som kylling skal, mens konvensjonell kylling har konsistens som bomullsdotter og han var i det hele tatt i tvil om det var kjøtt. På fem av åtte testete varer synes kokkene at økologisk var det klart beste, mens på et av produktene valgte kokkene det konvensjonelle alternativet, se hvilket.  

 

Gulrot var et av produktene det ble gjennomført smakstest på. Se hvordan det gikk. Foto: Oikos - Økologisk Norge

 

Er det verdt prisen?

I Nord Amerika som i Norge er økologisk mat et dyrere alternativ. Time har gjort en vurdering på om det økologiske alternativet er "verdt prisen" for egg, melk, storfekjøtt og frukt/ grønt. Les deres vurdering om du bør kjøpe økologisk eller konvensjonelt.

 

 - Igjen er det viktig å vite at det er forskjeller mellom amerikansk jordbruk og norsk. I Norge får ingen kuer hormonpreparater eller antibiotika preventivt, men det er strengere regler for antibiotika bruk blant økologiske kuer, sier Kristina Alnes i Oikos.

 

Det er også verdt å tenke på at vi i Norge bruker kun 11,8 % av inntekten vår på mat. Det å la velge det dyrere økologiske alternativet vil for de fleste være snakk om en liten omprioritering og ikke, som for mange i USA, at budsjettet sprekker.  

 

 

TIME syntes at det var verdt merprisen for økologiske egg at hønene ikke holdes i bur. Synes du? Foto: Dyrevernsalliansen

 

- Det at hele befolkningen skal kun spise økologisk, både i USA og i Norge, er foreløpige urealistisk, sier Kristina Alnes, det som er viktig er å øke bevisstheten rundt matproduksjon og innvirkningen av denne på miljøet, dyrevelferd og egen helse. For å sitere Time "Vi må være smarte når vi kjøper mat, det handler ikke hvilke matvarer vi kommer hjem med, men helse og et langt liv".

 

Les hele artikkelen i TIME.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere