Toppforsker til Oikos' nasjonale idrettskonferanse

13.06.2016
Driver du med idrett eller jobber med kosthold og fysisk aktivitet, må du ikke gå glipp av denne anledningen. En av verdens fremste forskere innen idrettsernæring, Asker Jeukendrup. Kommer du?

Den andre nasjonale idrettskonferansen i regi av Oikos – Økologisk Norge, går av stabelen den 17. november i Holmenkollen pressesenter.
Er du utøver, ernæringsfysiolog, eller på andre måter jobber med kosthold og fysisk aktivitet, vil du ha utbytte av å høre på en ledende forsker som professor Asker Jeukendrup samt nyeste funn fra ledende forskere på ernæring og idrett og erfaringer fra utøvere på toppnivå.

Mer enn energi
Asker Jeukendrup er professor i «Exercise Metabolism» og gjesteprofessor ved Loughborough University i Storbritannia.
– Mat til idrettsutøvere handler om mer enn energi til kroppen, sier han. – Det er først når man tar hensyn til hvordan maten er produsert og optimaliserer inntaket også av ikke-energi-givende stoffer, at jeg ser framgang hos dem jeg veileder, sier Jeukendrup.

Veileder de beste

Jeukendrops forskning har mer enn kanskje noen annen satt sitt preg på forskningen innenfor idrettsernæring de siste 20 årene. Han leder mysportscience.com, en nettside med det nyeste innen forskningsverdenen når det kommer til idrettsernæring og utholdenhetstrening.
Jeukendrup har vært rådgiver for lag som Celtic, Birmingham City, Aston Villa, og for utøvere som Chrissie Wellington og Haile Gebrselassie. Med andre ord – denne mannen vet hva han snakker om.

Direkte relevant for utøvere
Gjennom sin forskning har professor Jeukendrup særlig belyst problemstillinger som er direkte relevante for idrettsutøvere: Hvordan proteininntaket påvirker risiko for øvre luftveisinfeksjoner hos toppidrettsutøvere, hva som påvirker mageplager hos maratonløpere ved inntak av væske og hvordan stoffer som nitrat og koffein påvirker prestasjonsevnen i utholdenhetsidretter.
Ikke nok med at Jeukendrup er en fremragende forsker, men han har også selv vært toppidrettsutøver. Blant annet har han vært i verdenstoppen innen triatlon og duatlon. Denne mannen vil du ikke gå glipp av!

Fra god til topputøver
Kosthold og ernæring har en sentral rolle innen idretten.

– Blant annet vil vi belyse hvorvidt økologisk mat bør være en naturlig del av en idrettsutøvers kosthold, og hvordan riktig ernæring kan være en av faktorene som bidrar til at idrettsutøvere går fra å være nettopp det, til å bli toppidrettsutøvere, sier leder av konferansen, Inge Lindseth.

Vil samle idretts-Norge
Oikos – Økologisk Norge sin konferanse har som mål å knytte ulike deler av idretts-Norge sammen. Konferansen er en arena der både idrettsutøvere, støtteapparat, arrangører av idrettsarrangementer, matprodusenter, forskere og ernæringsfysiologer møtes for å utveksle erfaringer, knytte nye kontakter og innhente ny kunnskap.

Konferansier for dagen er Ingvill Måkestad Bovim. Sentrale forskere innenfor kosthold og idrett bidrar med det siste innenfor sine området, og utøvere på toppnivå vil dele sine erfaringer knyttet til sammenhengen mellom kosthold og prestasjoner.


Program for dagen her

Påmelding her

Du kan lese mer om fjorårets konferanse her


Tekst: Kari Tande Nilsen
Foto: mysportscience.com

Annonsører

Samarbeidspartnere