Transfett-forbud lar vente på seg

25.02.2011
Oikos krav om forbud mot industrielt framstilt transfett i matvarer har ikke fått gjennomslag enda. Helsedirektoratet opplyser at inntaket må reduseres, men innfører foreløpig ikke forbud mot eller restriksjoner for bruk av industrielt transfett. –Helsedirektoratet velger en lite offensiv holdning på vegne av folkehelsen, uttaler ernæringsfysiolog og prosjektmedarbeider i Oikos, Kari Tande Hansen.

AKSEPTABELT INNTAK AV TRANSFETT

 

Helsedirektoratet opplyser at de er enig i at inntak av transfettsyrer kan føre til hjerte- og karsykdommer og at inntaket må reduseres. Imidlertid påpeker de at inntaket av transfettsyrer blant nordmenn i dag er mindre enn 1 energiprosent (E%), og at dette er akseptabelt i forhold til norske helsemyndigheters anbefalinger.

 

På bakgrunn av reduksjonen i kostens samlede innhold av transfettsyrer har Helsedirektoratet vært tilbakeholden med å anbefale at man bør innføre restriksjoner ved bruk av industrielt framstilt transfettsyrer i matvarer, tilsvarende tiltaket som er innført i Danmark. Likevel er de åpne for at et slikt tiltak kan bli et regelverk som innføres i EU-området.

 

TRANSFETT I MYE SNACKS

 

Siden inntaket av transfettsyrer i Norge er i tråd med anbefalingene mener Oikos at det vil være desto enklere å innføre et tiltak for å redusere innholdet av industrielt framstilt transfett. Spesielt mener Oikos det er viktig med et slikt tiltak da man vet at ungdom er en gruppe som spiser mye snacks og andre matvarer som inneholder industrielt framstilt transfett.

 

MERKING AV TRANSFETT

 

Helsedirektoratet presiserer at dagens innholdsdeklarasjon på matvarer ikke er utfyllende nok i forhold til å skulle bestemme innholdet av transfettsyrer. De mener derfor at matvarer skal merkes med innholdet av transfettsyrer, og samarbeider med EU og de andre nordiske landene for å innføre en obligatorisk merking av transfettsyrer. Dette mener Oikos er veldig bra, og helt nødvendig for at forbrukerne skal kunne unngå å spise mat som inneholder industrielt framstilt transfett.

 

DAGLIGVAREBRANSJEN KAN GÅ FORAN

 

Oikos vil samtidig oppfordre den norske dagligvarebransjen til å være mer kritisk til salg av matvarer som inneholder industrielt framstilt transfett, slik som for eksempel den amerikanske matvarekjeden Whole Foods.

 

 

Annonsører

Samarbeidspartnere