Tror helseskadelig palmeolje forvinner fra mat

29.11.2011
-Det er både viktig og riktig at EU i sine nye krav til merking av mat pålegger industrien å merke produktene med hvilke typer vegetabilske oljer som brukes i mat. At produsentene nå tvinges til å opplyse at de benytter den omdiskuterte palmeoljen vil føre til at denne fases ut av matprodukter, tror ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen hos Oikos – Økologisk Norge. Industrien ønsker neppe at det synliggjøres at deres produkter inneholder palmeolje, og dermed vil de sannsynligvis velge å bruke sunnerere vegetabilske oljer.

Ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge gleder seg over strengere EU-krav til merking av mat og mener de vil føre til at helseskadelig palmeolje vil bli faset ut.  Foto: Nadin Marinuzzi


Palmeolje trussel for regnskogen

Matindustriens manglende vilje til å svare på spørsmål fra Grønn Hverdag og Regnskogfondet, om hvor palmeoljen de benytter kommer fra, viser også hvor sensitivt det er med palmeolje på grunn av ødeleggelse av regnskog, legger Kari Tande Hansen til.


Overgangsperiode for nye krav til matmerking

Mattilsynet offentliggjorde mandag de nye kravene til merking av mat som blir obligatoriske i EU og EØS-området. Produsenter og handelen har nå tre år på seg til å tilpasse seg de nye reglene, med unntak for kravet om næringsdeklarasjon hvor det er gitt 5 års overgangstid. Det innføres krav om obligatorisk næringsdeklarasjon på størsteparten av matvarene. Den skal angi innholdet av energi, protein, fett, mettet fett, karbohydrater, sukkerarter og salt, skriver Mattilsynet


Skjerper opprinnelsesmerkingen

Opprinnelsesmerking blir obligatorisk for ferskt kjøtt (svin, får og fjærfe), ikke bare for storfe slik det er i dag. Kravet om opprinnelsesmerking av noen frukter, grønnsaker og honning vil opprettholdes. Opprinnelsen til hovedingrediensen i en matvare skal også angis hvis ingrediensen ikke er fra det landet hvor matvaren er fremstilt, f.eks. ved bruk av utenlandske jordbær i norsk syltetøy.

 

 

Andre nye regler

• Bruk av samlebetegnelser i ingredienslisten, som " vegetabilsk olje eller fett", vil endres noe. Heretter må også opprinnelsen oppgis, som eksempelvis "palmeolje".
• Ingredienser som kan forårsake allergi eller intoleranse skal være uthevet i merkingen, for eksempel fet eller kursiv for økt synlighet.
• Innfrysningsdato skal angis på frosset kjøtt og fisk.
• Kjøtt- og fiskeprodukter som er laget av forskjellige biter av kjøtt eller fisk, skal merkes med " sammensatte stykker av fisk/kjøtt."
• Matvarer som ligner andre matvarer, men som er laget med andre ingredienser, f.eks. ost som ikke er laget med melkefett, skal tydelig merkes med dette.

 

 

Les hele saken hos Mattilsynet

 

Se større sak hos VG mandag om at matindustrien gjemmer bort informasjon om at de bruker palmeolje

Annonsører

Samarbeidspartnere