Ugunstige stoffer i melk?

08.07.2011
-Ny britisk forskning viser at melkeglasset ditt fylles med en spenstig blanding av smertestillende, antibiotika og veksthormoner, skriver VG fredag. Melk er kjent av både menigmann og eksperter som noe av det sunneste man kan drikke. Men britiske forskere kan ha stukket kjepper i beina til både kua og Tine, skal vi tro Daily Mail.
– Det er flott at en utvikler bedre analyser for restgiftstoffer, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge, som ikke kjenner til noen tilsvarende norske studier. I økologisk melk brukes det kun kraftfor som er laget av korn som ikke er sprøytet med giftmiddel, sier hun, og logisk sett bør melken fra økologiske kuer dermed være sikrere å drikke for å unngå restgiftstoffer, legger hun til.

Siden økologiske melkeproukter er basert på kraftfôr som ikke er sprøytet med kjemiske giftstoffer er det logisk at det er større sikkerhet i å spise disse dersom en vil unngå faren for slike stoffer, sier ernæringsfysiolog Kari Tane Hanse i Oikos Økologisk Norge, som legger til at hun ikke kjenner tilsvarende undersøkelser fra Norge.  Fotoet viser økologiske melkeprodukter fra Tine.


Gift i naturen blir lett gift i mat

Når det gjelder opptak av giftstoffer som har kommet i drikkevann og på beiteområder, kan alle dyr være utsatt for det.  Det er funnet betydelgie avrenning av giftstoffer i norske landbruksområder, forteller daglig leder,Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge, som tror på større oppmerksomhet på dette framover.  Giftstoffer sluppet ut i naturen kan lett komme inn i næringskjeden til planter, dyr og folk, og dermed blir kvaliteten på miljøet vårt ekstra viktig.

 

-Ved hjelp av en svært presis test, fant forskerne en rekke kjemikalier i ku- og geitemelk, samt morsmelk, som brukes til å behandle sykdommer hos dyr og mennesker, skriver VG.

 

 

Ikke alene over skadelig nivå

Melkeelskeren kan imidlertid senke skuldrene. Dosene var for små til å ha noen effekt på de som drikker melken, men resultatet viser hvordan menneskeskapte kjemikalier nå finnes i hele næringskjeden, står det i VG-artikkelen. - Det er jo ikke bare spørsmål om at melken alene inneholder for mye kjemiske giftstoffer, det er spørsmål om å reduserer det samla inntaket vi har av giftstoffer fra ulike kilder og hvordan de ulike stoffene virker på hverandre i det som kalles cotaileffekten, sier Kari Tand Hansen. Hun legger til at i forhold til mange andre land produseres melken i Norge med mindre fare for kjemiske giftstoffer og hormonpåvirkning av dyrene er ikke tillatt her.

 

 

Ny forskning gir bedre anlyser

- Vi tror den nye forskningsmetoden vil bidra til å gi en mer effektiv måte å oppdage slike forurensninger i melk og andre produkter, sier forskeren som ledet prosjektet, Evaristo Ballesteros.

Forskerne hevder den nye metoden er den mest presise som er utviklet. Forsøkene ble gjort på spansk og marokkansk melk, men i følge vitenskapsmennene vil metoden kunne brukes på melk og andre produkter produsert i England og Nord-Europa.

 

 

Fisk med p-piller?

Les hele saken i VG der de også skriver om funn at antidepressmidler i fisk på grunn av avrenning og feminisering av fisk på grunn av utslipp av p-piller-stoffer.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere