Uheldig cocktail for menn

13.01.2010
Kjemiske stoffer i mengder som ikke er umiddelbart skadelig svekker allikevel kjønnsutvikling hos menn når de virker sammen. Dette viser nye forskningsresultater fra DTU Fødevareinstituttet, Danmarks nasjonale institutt for matvareforskning. - Dette bør vekke norske forbrukere til å tenke gjennom effekten ulike kjemiske stoffer kan ha på kroppen, sier markedssjef i Oikos, Kristina Alnes.

Manneken Pis, en av Brussels turist attraksjoner. Bilde: Wikipedia  

 

Vanlige kjemikalier, som hver for seg er ufarlig i små doser, kan likevel svekke kjønnsutvikling hos gutter, når de virker sammen. En rekke kjemiske stoffer er derfor farligere for kjønnsutviklingen enn det myndighetene antar.

 

- Som forsker, vil jeg definitivt anbefale at risikovurderinger av kjemikalier blir revurdert, ettersom de i dag ikke tar hensyn til cocktailen av stoffer vi utsettes for i hverdagen, sier Sophie Christiansen fra DTU Fødevareinstituttet, til den danske avisen Berlingske Tidende. Hun har testet hva som skjer når gravide hunnrotter blir gitt en dose av tre forskjellige kjemikalier - ett sprøytemiddel, ett medikament og ett stoff som brukes til å mykgjøre plast.

Cocktail med sprøytemidler skader utviklingen av det mannlige kjønnet

Hver for seg, tålte rottene kjemikaliene, men da de fikk alle stoffene samtidig førte det til problemer med kjønnsutvikingen hos mannlig avkom - selv om de ikke fikk større mengder av hvert stoff enn det de i følge risikovurderingen, skal kunne tåle.

 

Vi utsettes for disse kjemikaliene gjennom blant annet mat. Ved å spise økologisk, slipper du å få i deg rester av sprøytemidler.

 

 

--------------------------------------------------

Denne artikkelen er ett sammendrag av en artikkel på Økologisk Landsforenings hjemmeside, les saken her

Se rapporten hos DTU Fødevareinstituttet her

Les artikkelen  i Berlingske Tidende her

 

Annonsører

Samarbeidspartnere