Under press for å kutte e-stoffer

16.05.2011
Næringsmiddelindustrien er under press for å kutte bruken av e-stoffer i næringsmidler, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge, og nå ser vi mer og mer at presset gir resultater. Et eksempel på dette er Safari Yoplait, som nylig lanserte en hel serie yoghurter uten e-stoffer. Dette viser at næringsmiddelindustrien fint kan finne andre løsninger enn å bruke unaturlige, kjemiske stoffer i produktene sine for å sikre blant annet lengre holdbarhet og mer smak, framhever han.


Nå er alle Yoplait Safari fruktyoghurter for barn uten e-stoffer. Bak Yoplait Safari står Fjordland og bak der igjen står Tine.  -Vi ber om en rask forbrukerreaksjon for e-stoffri yoghurt. Vi vet at det kan føre til at yoghurt med e-stoffer kan bli faset ut til fordel for yoghurt uten slike kunstige tilsettingsstoffer, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge.  Vi har tro på at bevisste foreldre kan skape endringer i markedet. Foto: Fjordland/Oikos.

 

Kampanje mot e-stoffer

Oikos - Økologisk Norge kjører i disse dager en kampanje mot e-stoffbruk. Kampanjen har fått veldig god respons. I den forbindelse er en rekke bloggere i gang med et prosjekt hvor de skal unngå å spise mat med e-stoffer for en periode, de rapporterer at det er krevende.  Kampanjen heter heller Ø enn E, heller økologisk mat enn mat med e-stoffer.  Det er langt færre e-stoffer i økologisk mat og vi jobber for at de skal være uten dette, sier Reidar Andestad.

 

Nå har norske forbrukere mulighet til å aksjonere på egen hånd ved å tømme hyllene for Safari e-stoff fri yoghurt og det vil sette fart på å endre innholdet i alle yoghurtene på det norske markedet,sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos - Økologisk Norge.-Det er gledelig for folkehelsen at det nå kommer stadig flere produkter uten e-stoffer, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge.  Foto: Oikos.Advarer særlig mot kunstig farge, søtningsstoffer og konserveringsmiddel

Flere forbrukere, og særlig småbarnsforeldre, har blitt mer oppmerksomme og skeptiske til bruken av tilsetningsstoffer i mat, noe som fører til at næringsmiddelindustrien må tilfredsstille nye krav om mindre tilsetningsstoffer. - Det er gledelig for folkehelsen at utviklingen er slik at næringsmiddelindustrien nå fremmer produkter uten tilsettingsstoffer, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos - Økologisk Norge. - Flere av tilsetningsstoffene som benyttes i mat kan føre til negative helseeffekter, som allergi, hyperaktivitet og kreft, for å nevne noen. Særlig ber hun forbrukerne være oppmerksomme på e-stoffer som kunstige farge- og søtningsstoffer og konserveringsmidler.

 

 

Nidar har blitt kritsert av deler av norsk næringsmiddelindustri fordi de har frontet sjokolade uten kunstige tilsettningsstoffer.
Les om det her.  Norske forbrukere har derimot reagert positivt på sjokoladeserien Bergene Melk som selger godt. Foto:  Nidar.

 

 

Bergene - norsk sjokolade uten kunstige tilsettingsstoffer

Bergene Melk er laget av 100 % naturlige råvarer. Melkesjokoladen er ikke tilsatt kunstige tilsetningsstoffer, skriver selskapet på sin hjemmeside.

Hovedingrediensene i sjokolade er kakao, melk og sukker, som alle er naturlige ingredienser. Men det brukes ofte kunstig vanilje (vanilin), og det hender også at sjokolade inneholder andre kunstige aromaer eller tilsetningsstoffer.

I Bergene Melk er vaniljen også naturlig. Vaniljen er en liten, men svært viktig komponent i sjokoladen fordi den gir en naturlig og behagelig avrunding på smaken. Naturlig vanilje er mer kostbart enn syntetisk, men det mener vi i Nidar at det definitivt er verdt, skriver selskapet og viser at også sjokolade kan lages uten kunstige e-stoffer.

 

Sunn sjokolade

Vil man spise virkelig sunn sjokolade skal den imidlertid inneholde 86% kakao. Overlege Berit Nordstrand sier at så mørk sjokolade er så sunn at den kan regnes som en grønnsak!

Det finnes også en rekke andre sjokolader uten kunstige tilsettningsstoffer, de er ofte økologiske, og du finner dem i helsekostbutikker og i større dagligvarebutikker.

 

 

Her kan du i Handelsbladet lese Safaris egen vurdering av yoghurt uten e-stoffer

 

Annonsører

Samarbeidspartnere