Urban dyrking på Øya

12.08.2015
Nytt på årets Øyafestival på Tøyen, er en grønnsaks- og urtehage, Øya Bygård. Der kan du oppleve aktiviteter og workshops knyttet til matproduksjon og jord. Stikk innom, lær noe nytt og få jord under neglene. Dyrk byen!

Øyafestivalen har samarbeidet nært med Oikos – Økologisk Norge i årevis. Festivalen er ledende på økologisk matservering.
Med Øya Bygård tar Øyafestivalen i år fenomenet urban dyrking inn som en del av festivalarrangementet. Bygården inviterer til et sosialt program med daglige aktiviteter og workshops, der festivalgjestene kan oppleve og lære. Det hele er økologisk – selvsagt.

Jord-bord-jord
Bygården består av en grønnsaks- og urtehage og er laget som en minigård inndeltdelt i fire deler – fire temaer, fire gjester og fire aktiviteter over fire dager.
Her kan du oppleve en visualisering av et økologisk kretsløp, fra jord til bord og til jord igjen.

Tang til jorda
På festivalens første dag er det jordforbedring ved hjelp av tang og sjøgress som du kan lære om og oppleve i praksis.
Ordet Tøyen kommer fra «Tandvin» som betyr fruktbar jord. At jorda var så fruktbar på Tøyen kan komme av at Tøyen Hovedgård hadde løyve til å høste tang i Bjørvika. Tangen ble brukt til gjødsel.
Forfatter og forsker Kirsty McKinnon kommer og snakker om tang som jordforbedring.

Sesong, vekstskifte og foredling
Dag to er det sesong og vekstskifte som står i sentrum, og midt i bygården vil man finne en hage som har blitt dyrket spesielt for årets festival. Pierre Sachot fra gården Alm Østre på Stange kommer og forteller om økologisk matproduksjon og kretsløpsjordbruk.

Oikos på Øya 2014Dag tre skal handle om det vi spiser, og her vil du kunne lære om fermentering av grønnsaker. Britt Kornum og Eva De Moor, som er glødende opptatt av konservering av grønnsaker, vil holde fermenteringsverksted hvor man kan smake på og lage tre forskjellige oppskrifter.

Byhøns
På lørdag, festivalens fjerde og siste dag, avslutter Bygården sine arrangementer ved å se nærmere på avfall, kretsløp og gjenbruk. Hønas rolle som levende kompostmaskin, vil føre publikum tilbake til gjødsling og jordforbedring. Annikken Rustad Jøssund kommer med sine byhøner og holder et minikurs i byhønsehold.

Møt Oikos på Øya
Oikos – Økologisk Norge vil i år igjen være tilstede med stand og bidra til økt kunnskap om økologisk mat og landbruk til bevisste festivalgjengere på Øya.
Kom innom, slå av en prat og få svar på ting du lurer på! Bli medlem i Oikos – Økologisk Norge og vær med i trekningen av et gavekort hos Godt Brød eller LiBe, som selger økologisk og bærekraftig mote.
Vi gleder oss til festival!


Øya på Tøyen
Øyafestivalen går av stabelen på Tøyen 11. til 15. august i år.
Tøyen hovedgård var en av de største gårdene øst i Oslo, og før 1814 – da området ble gjort om til forskningshagen Botanisk hage – hadde det vært gårdsdrift der siden 1600-tallet. For å finne ut om Tøyen fortsatt lever opp til navnet sitt, har vi i år bygget en egen bygård på festivalområdet. Growlab Oslo står bak prosjektet.
I dag er det ingen fast gårdsdrift på Tøyen – men du kan nå besøke bygården på Øya.

Oikos med i øko-Øya
Helt siden 2003 har Oikos-Økologisk Norge hatt et nært samarbeid med festivalarrangørene. Samarbeidet har bidratt til at festivalen har utviklet et solid arbeid med servering av økologisk mat. Det er nå tredje året på rad at Øyafestivalen kan skilte med Debios gullmerke og mer enn 90% økologisk matservering.

Mer info på Growlab sin Facebookside

#Øya2015 #økologisk

Tekst: Ida Solum og Marit G. Wright

Foto: Økologisk dyrking av mangold med jorddekke av grasklipp - godt, fargerikt og lett å dyrke. Foto: Marit G. Wright

Annonsører

Samarbeidspartnere