Urtedyrking og næringsutvikling

08.07.2013
Det finnes mange muligheter for næringsutvikling knyttet til dyrking og foredling av urter. Dette fikk vi se med egne øyne, vi som deltok på Faggruppe urter i Oikos sin fagtur i de sydvestre delene av Finland nå i juni.Finland har lenge vært et foregangsland når det gjelder dyrking og foredling av urter. I løpet av en knapp ukes tur, med utgangspunkt i Turku/Åbo, fikk Faggruppe urter i Oikos besøkt en rekke bedrifter med ulike innfallsvinkler og produkt-tilbud. Deltakerne kom hjem med mange nye inntrykk og ny inspirasjon.

Kosmetikk- og velværeprodukter

Frantsila urtegård, som ligger i Hämeenkyrö, omtrent 15 mil nord for Åbo, er en av Finlands største på dette produktområdet. Med et omfattende produktspekter - hele 250 produkter basert på 60-70 ulike urter - selger de varer over store deler av Finland og via nettbutikk. Folkene på Frantsila, “Frants’ sted”, har drevet biodynamisk urtegård i 33 år. Vi ble vist rundt på åkre og veksthus, visningshage og vandresti. Gårdsbutikken bugnet av alle slags velværeprodukter, fra tannkrem til bodylotion og varmesalver, varmeputer, eteriske oljer og tinkturer.

Sauna og hjertevarme

Folkene på gården har virkelig greid å ta vare på sin unike, biodynamiske identitet, basert på en menneskekjærlig tankegang: Som gjester ble vi møtt på en spesielt hjertevarm måte, med utmerket vegetarisk mat og deilige varmeputer over nakken under foredraget om gårdens produksjoner og erfaringer, og vi fikk gå i en herlig urtesauna om kvelden.

Også de faste sesongarbeiderne fra Estland, som utfører en stor del av jobben fra planting til høsting av urtene, får godt stell, bl.a med regelmessig massasje etter en lang arbeidsdag.

Urtekurs

På Osara økologiske landbruksskole, holdt de et urtekurs med stor oppslutning akkurat den uka vi besøkte stedet. Interessen for urter og urtedyrking kan det ikke være noe å si på der. Vi fikk omvisning og kunne også se oss omkring på egenhånd og studere skolens urtehage som lå fint til i det vakre, frodige landskapet.

Historiske perler

Apotekmuseet i Åbo viste tidligere tiders medisinske bruk av ymse urter. Mange slags redskaper og remedier kunne studeres på nært hold.

Den samme dagen busset vi videre ut til Pukkila gård, der vi fikk omvisning i den historiske urtehagen med mange gamle planter som kunne knyttes til viktige historiske hendelser i Finland.

Vingården i skjærgården

Ute i Åboskjærgården, vest på Lemlaxøya i Pargas, i en vakker, vestvendt helling ned mot sjøen, ligger en av Finlands vingårder, Tammiluoto. Gården har satset stort på egen foredling. Med sauna og selskapslokaler, frukt og bær til egen vin, og middager av dagens fiskefangst, har de stadig store selskaper, konferanser og turistbesøk. Vi fikk smake både vinen og fisken, og kan trygt anbefale begge deler.

Brød oppunder taket

Vi besøkte også Landbruksskolen Tuorlan Majatalo der vi overnattet og ble vist rundt av en engasjert guide. Hun kunne kunsten å gjøre historien levende, og hun satte parkanlegget rundt skolen inn i en interessant historisk og botanisk sammenheng. Frokosten ble servert i skolens vakre, gamle hovedbygning, med de tradisjonelle stengene i taket, til tørking av de typiske finske flatrunde rugbrødleiver med hull i midten.

Søderlångvik og Sagalund

Deretter gikk turen videre til Kimito-øya, Finlands største øy, som nå bare skilles fra fastlandet av en smal stripe brakkvann. Landhevingen er spesielt sterk i dette området.

På Kimito-øya fikk vi se den praktfulle Søderlångvik gård, med en stor eplehage, museum, drivhusproduksjon, café og kunstutstilling.

Likevel må Sagalund hembygdsmuseum kunne sies å være et helt kapittel for seg. Et historisk hageanlegg av dimensjoner og en lang rekke interessante bygninger, knyttet til stedets spesielle historie. Der var herregård og rosehage, en folkeskole fra lenge før alminnelig skole var innført, “bygdetun” med samling av flere gamle bygg fra egnen, og en dedikert guide som viste oss rundt og formidlet den levende historien med varme og humor.

Hage og kulinariske konserter

Eierne av Westers Trädgård har funnet sitt helt egne næringsgrunnlag: En stor og produktiv hage, velorganisert men samtidig levende og impulsiv, med et utall av ulike urter og grønnsaker, brukes til omvisninger og plantesalg. Den vakre, gamle driftsbygningen i stein, rommer både gårdsbutikk, cafe, kunstutstilling og selskapslokale. Her arrangerer de også konserter gjennom hele sesongen.

Drives på dugnad

Faggruppe Urter er en av Oikos’ mest aktive faggrupper.  Gruppa drives i stor grad på dugnadsbasis, men har også et spesielt ansvar for å følge opp de av organisasjonens medlemmer som profesjonelt eller i småhager driver med urtedyrking. Faggruppe urter ledes av Marie Fosshagen, som tidligere var leder i Norsk Økologisk Urtelag - en av de tre opprinnelige organisasjonene som ble slått sammen da Oikos ble dannet.

Årets urtefagtur ga alle oss som var med mange opplevelser og inspirasjon til videre arbeid med økologisk urtedyrking hver på vår kant av landet. En varm og hjertelig takk, spesielt til Marie Fosshagen og Rita Amundsen som dro det største lasset både med å forberede og organisere denne flotte fagturen og med innsats underveis!Westers Trädgård www.westers.fi/sv

Frantsila Urtegård www.frantsila.com

Pukkila gård www.visitkaarina.fi/pukkila

Sagalunds museum www.sagalund.fi

Tammiluoto vingård www.tammiluoto.fiAnnonsører

Samarbeidspartnere