Urtemedisin - et godt alternativ ved mange plager.

29.04.2009
-I Norge er det ikke særlig vanlig å bruke urter som medisin, fortalte Rolv Hjelmstad på Oikos sin urtesamling i Aurland i helgen. Globalt bruker imidlertid 80% av befolkningen urter som primærmedisin, i følge tall fra Verdens helseorganisasjon. Det er særlig i Kina, India og andre deler av Asia, og i Afrika og Sør-Amerika at bruk av urter er vanlig.

Bildet: Rolv Hjelmstad hadde to populære foredrag om urter og helse på Oikos sitt seminar i Aurland på Sogn Jord og Hagebruksskole i helgen. 

 

Oikos vil fremme økologisk produksjon av urter

-Det er nyttig at vårt urtemiljø sprer informasjon om og vil jobbe noe med urtemedisin i Norge, sier daglig leder i Oikos, fellesorganisasjon for økologisk produksjon og forbruk, som var med på helgens urtesamling.  Oikos rolle er å bidra til en økologisk produksjon og omsetning av urter og nyttevekster.

 

Bildet: Økologisk salat på flatbrød

Legemiddelindustrien skyr naturlig urtemedisin

-Legemiddelindustrien jobber kontinuerlig med å utvikle nye syntetiske medisiner med utgangspunkt i stoffer fra planteriket. Ved å endre litt på stoffene, kan de patenteres og dermed gi grunnlag for store fortjenester.  Ved å bruke isolerte stoffer i stedet for hele planten, vil man imidlertid ofte oppleve bivirkninger av slike syntetiske etterligninger av plantestoffer. Derfor er det nå økende interessen for å bruke urtene i naturlig form, slik man gjorde i tidligere tider. I Europa er det særlig i Tyskland og Frankrike at bruk av urtemedisin er utbredt, mens de største produsentene av medisinplanter er Ungarn, Romania og Bulgaria.

 

Urter har lite bivirkninger 

-Urter brukt som medisin virker normalt mildt og har lite bivirkninger. For mange plager og sykdommer kan urtemedisin derfor være et godt behandlingsalternativ. Botaniker Rolv Hjelmstad, som driver foretaket Urtekilden på Oppdal, holdt foredrag om urtemedisin, og hans råd er at folk med ikke livstruende sykdommer gjerne kan prøve urtemedisin først, og hvis det ikke fungere, kan man gå til skolemedisinen. Vi snakker her om hverdagsplager som f.eks. forkjølelser, betennelser, hudsykdommer, revmatiske plager, skader og sår.  Som når det gjelder sopplukking, er det viktig å vite at en plukker de rette plantene da noen planter med helseeffekt ligner planter som er giftige.

 

200 medisinske planter i Norge 

-I følge Hjelmstad finnes det om lag 200 planter med kjent medisinsk virkning som er viltvoksende i Norge, men bare 20-30 av dem anvendes aktivt i våre dager. Av disse kan nevnes de antioksidantrike blåbærene som virker positivt på blodårene og blodsukkeret, brennesle ved revmatiske plager og pollenallergi, røsslyng mot søvnløshet, blærekatarr og urinsyregikt, groblad til sårbehandling og løvetann som et utmerket styrkemiddel for leveren.

Bildet: Rosenrot (Wikipedia)

Rosenrot er mest anvendelig

Rosenrot mener Hjelmstad er Norges mest anvendelige medisinplante, da den kan virke på alle systemene i kroppen, og ellers hjelpe til å dempe kroppens reaksjon på stress. Han ga også flere andre eksempler på gratis og effektiv medisin som vi kan finne i naturen.

 

Testing av Grobladet

-Etter to leksjoner med botanikeren Rolv Hjelmstad tok jeg en personlig test av Grobladet, forteller Reidar Andestad, som hadde advart elevene ved SJH mot å ukritisk bruke urtemedisin.  Denne uskyldige planten, Grobladet, som vokser som ugras i mange hager, tok det 15 sekunder å finne under en hagebenk i Aurland. To blader ble vasket i vann og lagt på såret på leggen, som ikke har ville gro på 14 dager.  Og dagen etter var faktisk såret så bra grodd, at jeg kunne slutte å bruke plaster. Så nå spørs det hvordan det skal gå med Molde apotek!

 

Mer informasjon 

Mer informasjon om urter og urtemedisin finnes på Hjelmstads hjemmeside http://www.rolv.no/

 

Annonsører

Samarbeidspartnere