Ut og høst med Ren Mat

15.09.2016
Høsten utgave av Ren Mat er ute. Den dukker ned i potetens verden og inviterer leseren med på reisen. Høsten er også tiden for å dele markens bugnende grøde gjennom måltider og matfester. Ren Mats oppskrifter kan bidra til inspirasjon. Alle medlemmer blir oppfordret til å dele sitt engasjementet for økologisk landbruk likeså.

Norge blir ofte kalt potetlandet. Det stemte kanskje før. I dag forbruker Norge mindre poteter enn noe annet europeisk land. Poteten har reddet nasjoner og potetmangel har ført til hungersnød. Den har fått et ufortjent dårlig rykte.

– I 2010 ble potet også strøket av listen over 5 om dagen, fordi det ikke kunne dokumenteres at poteten har noen sykdomsforebyggende effekt, men det er vel litt for enkelt, mener Wanda Widerøe, redaktør av Ren Mat. – Vi trenger karbohydrater fra ordentlig mat, poteten er dessuten en god kilde til vitamin C, kalium, kostfibre og folat. Vi blir verken tykke eller dumme av potet, sier hun og slår et slag for poteten.

Hun skriver inngående om behandling av poteten, om smak og mangfold og ikke minst om hvordan du kan dyrke potet selv. Mange gode oppskrifter følger. Ukemenyen bugner over med høstens råvarer, både vilt, fra naturen og dyrket mark.

Inspirasjon
Videre drar Ren Mat på besøk til økologiske potetbønder og en birøkter som røkter litt annerledes enn de fleste. Du kan også lese et portrett av en pioner innenfor landbruket som er på alles lepper; andelslandbruk. Dette står i samsvar med en dybdeartikkel om de nye bøndene. Hvem er så de? Dette og mye mer kan du lese om i høstutgaven. Også denne gangen er det inspirasjon å hente til å ta flere økologiske valg, både for de som bor i urbane og rurale strøk.

Hjelp et økologisk Norge på vei
Verving er viktig. Alle medlemmer i Oikos – Økologisk Norge får denne gangen to utgaver av Ren Mat i posten. Del den ene med en venn, kollega eller nabo som kanskje har hjerte for økologisk mat og som vil bli medlem i organisasjonen, men som ikke har tatt det lille skrittet ennå. Du finner gode argumenter for medlemsskap her på vår hjemmeside.

Oikos er landets eneste medlemsorganisasjon som jobber aktivt for å øke produksjon og forbruk av økologisk mat i Norge. Vi er avhengig av flere som vil det samme og støtter oss. Dette for å kunne mase på dagligvarekjeder, informere offentligheten, kritisere ubalansert forskning, svare journalister, samarbeide med verdikjedene og ikke minst spre matglede gjennom Ren Mat, vårt flaggskip.


Tekst: Emma Gerritzen
Foto: Ren Mat

Annonsører

Samarbeidspartnere