Utflating av økologisk handel i Sverige - økning i storkjøkken

13.12.2012
Svenske forbrukere kjøper mindre økologisk mat etter mange år med økning, viser nye omsetningstall fra nabolandet. I lang tid har vi hatt økt salg av økologisk mat i Sverige, men i år har veksten i økohandelen stoppet opp, eller til og med gått ned, skriver avisen Sydsvenskan.

 

 

 

Vekst i alle nordiske land utenom Sverige

- Finland har rekordvekst i økologisk handel i år, i Norge har vi økning og veksten fortsetter i Danmark. Derfor er det litt overraskende at det stopper opp i Sverige, sier markedssjef Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Samtidig må vi huske at omfanget av økologisk handel er vesentlig høyere i Sverige enn i Norge. Handelen går noe tilbake hos ICA, mens Coop, som er størst i Sverige på økologisk handel, holder nivået fra i fjor. Det raser en debatt om prising av økologisk mat i Sverige, sier Reidar Andestad. I Norge pågår det en priskamp på økologisk mat mellom de ulike butikkjedene og økologisk mat er derfor rekordbillig i mange norske butikker.  Dette løfter omsetningen i Norge i motsetning tll det som skjer i Sverige, legger han til.

 

Mindre salg av økologisk melk gir mest utslag

ICA rapporterer en nedgang på tre prosent i de første seks månedene. I Coop og Axfood er salget nesten uendret, skriver Sydsvenskan. Spesielt har etterspørselen etter økologisk melk falt - i ICA med seks prosent, samlet salg av økologisk melk har gått ned med syv prosent i løpet av den første måneden. - Melk er det største og mest modne økosegmentet, jeg tror det er helt naturlig at det er et tøffere marked for melk enn andre økologiske produkter, sier Claes Henriksson, leder for Arla.

 

Kristin Cooper markekdssjef KRAV

Økologisk mat går ned i handel og opp i offentlige storkjøkken forteller marekdssjef Kristin Cooper hos Krav.  Foto: Krav.

 

Stor økning i offentlig sektor

Det har imidlertid vært en generell økning i salget av økologisk melk, hvis du tar med restauranter og catering.- Vi tror at salget av økologiske produkter utvikler seg i tråd med detaljhandel generelt, men vi ser en kraftig økning i offentlig sektor, sier Kristin Cooper, Pressesjef hos Krav.

 

Samlet økning tross mindre salg i butikk?

Året vil bli oppsummert i detalj i mars måned, men siden det offentlige står for minst halvparten av økologisk omsetning, kan det likevel være en økning i år, selv om salget i butikkene går ned. Det svenske sertifiseringsorganet, Krav, planlegger en større offensiv i supermarkeder neste år. - Vi vil gjøre vår største innsats noensinne i 2013, reklame og tilstedeværelse i butikker og restauranter, sier Kristin Cooper hos Krav.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere