Vårutgaven av Ren Mat har urter på menyen

16.03.2017
Hva er urter? Svaret du får avhenger av hvem du spør; en kokk, en gartner eller en som bruker planter som medisin. I vårens utgave av Ren Mat blir du kanskje klokere på temaet, og inspirert til å diske opp med flere ville og/eller kultiverte urter.

Mat og medisin

Urter har alltid vært brukt som mat – og som medisin. – Du kan lese om to gründere på Vestlandet der urter utgjør levebrødet for dem begge. En bruker dem i krydderproduksjon, den andre til å lage kremer som er sunne og næringsrike for huden. – Du finner også dyrkingstips til deg som vil komme i gang med en stor eller liten urtehage, og du får møte Rolv Hjelmstad som mest er opptatt av urter til medisinsk bruk. Han har bygget opp Norges desidert største urteleksikon, rolv.no, som vi alle har glede av, enten vi vil lære å bruke urter eller trenger kunnskap for å kunne skrive om dem, sier redaktør Wanda Widerøe.

Oppskrifter og opplevelse

– I ukemenyen, etter hvert et fast inspirasjonsinnslag i Ren Mat, er urter brukt i mange av oppskriftene. – Fristende hverdagsmat basert på norske, gode råvarer, suppe, fisk og skalldyr, egg, kjøtt og alt med gode grønnsaker som base og krydderurter som smakstilsettere, sier redaktøren.

Vil en eventuell borgerlønn være en positiv faktor for mer lokal mat? RM23 S1Les hvorfor Ove Jakobsen, professor i økologisk økonomi mener det. Nytt mikrobrygget øl fra Lom, frø og humler har også fått sine artikler i vårens utgave av Ren Mat – og kanskje henger alt dette på en fiffi måte sammen?

Gode råvarer og faste innslag

Selvfølgelig er Ren Mats faste gjesteskribenter med, blant andre Siri Helle og vår vinspesialist Finn Robberstad. De faste spaltene, anbefalte bøker og vin, grønne tips og nyheter også.

– Hver gang vi løfter frem spesielle råvarer i Ren Mat håper vi folk blir litt mer oppmerksomme på alle de gode råvarene vi omgir oss med her i nord. Denne utgaven vil kanskje inspirere folk til å bruke mer og flere urter, dyrke dem selv eller lete etter dem på turer i skog og mark, sier Wanda Widerøe.

– Naturen er sjenerøs, fra de lyse små skuddene om våren og utover hele sommeren og høsten kan vi sanke næringsrik og gratis mat, og supplere denne med de gode produktene som fiskerne og bøndene våre sørger for, sier hun.

Tekst: Ren Mat
Foto:  Nadin MartinuzziAnnonsører

Samarbeidspartnere