Velg trygg solkrem

25.06.2009
Grønn Hverdag har gjennomført en grundig test av 72 solkremer, resultatene viser at bare 15 av dem ikke inneholder noen problematiske stoffer og dermed kan anbefales uten forbehold. Det er urovekkende at mange av solkremene som selges på apotek inneholder flere skadelige stoffer, mange tror at apotekene selger trygge produkter, sier rådgiver i Oikos, Maiken Pollestad Sele.

Grønn hverdag har gjennomført en ny solkremtest av 72 ulike solkremer.  De har sett på hvilke ingredienser som er brukt, hvor mye hver solkrem inneholder og om stoffene er potensielt allergifremkallende, miljøbelastende eller hormonforstyrrende.  Utfra dette har de laget et rangeringssystem og bare 15 av solkremene kan anbefales uten forbehold, mens 12 av dem inneholder spesielt problematiske stoffer. Se hele listen av solkremer og resultatene her.

 

Tidligere år har også solkremer fra naturkosmetikkmerker som Dr. Hauschka og Lavera blitt testet med gode resultater. Grunnen til at de ikke er med i årets solkremtest er at det nye regelverket i EU tilsier at bare kjemisk filter ikke besytter godt nok mot UVA-stråler. Dr.Hauschka og Weleda har bestemt seg for å slutte å produsere solkrem da de ikke ønsker å benytte syntetiske solfiltre, mens Lavera tenker over saken, skriver miljørådgiver Håkon Lindahl i Grønn Hverdag.

 

Kosmetikkleverandørenes forening har i en pressemelding kritisert Grønn Hverdags test på flere punkter, men Grønn hverdag tilbakeviser kritikken på en grundig måte. Les svar fra Grønn hverdag her.

 

Vi ønsker å gjøre folk spesielt oppmerksomme på at det å handle solkrem på apotek ikke er noen garanti for at produktet er trygt, sier Maiken Pollestad Sele i Oikos. Hun har erfaring med miljøgifteproblematikk fra Norges Naturvernforbund og har mange ganger blitt skuffet over hvor lite bevissthet det er på apotekene når det gjelder miljø- og helsebelastende stoffer. Det er veldig mange som fortsatt tror at apotekene selger trygge produkter, men det er langt fra tilfelle, vi anbefaler derfor miljømerkede solkremer slik som f.eks. Coop Änglamark, avslutter hun.

 

Annonsører

Samarbeidspartnere