Vellykka ØKOLØFT-møte på Gvarv

10.11.2016
60 bønder, rådgivere og forskere møttes til åpent møte om muligheter og utfordringer innen økologisk fruktdyrking på Norsjø hotell på Akkerhaugen tirsdag 8. november.

Etterspørselen etter økologiske varer er i sterk vekst, og det er stort behov for at flere norske bønder legger om produksjonen til økologisk slik at vi slipper å dekke opp økningen i etterspørselen med import. Spesielt for økologiske epler og råstoff til eplemost er det stor manko på norskprodusert. Her kan Telemarksbøndene være viktige bidragsytere!

God stemning
Det var god stemning på møtet, og stor variasjon i erfaringer og driftsmetoder blant de frammøtte fruktbøndene. Både fruktbønder som drev konvensjonelt, parallellproduksjon, heløkologisk og flere som vurderte å starte opp med økologisk fruktdyrking var tilstede. Det ble tid til mye praktisk erfaringsutveksling og gode faglige diskusjoner. Link til programmet her.

gvarv foredrag økoløft 2016

Telefrukt og Gartnerhallen
Styremedlem i Telefrukt, Torleif Holtskog, og sentral kulturansvarlig for epler og pærer i Gartnerhallen, Knut Amund Surlien, var begge tydelige på at etterspørselen etter økologiske epler og plommer er i sterk vekst, og de trenger mer av disse sortene.

Telemark viktig
Mye av økningen i økologisk fruktdyrking framover kommer i Telemark. Telemarksbønder er derfor viktige i denne utviklingen. Mange fruktbønder har meldt sin interesse, og er i gang. Dette gjelder blant annet Notodden-bonde Ole Christoffer Røste som delte av sine erfaringer med oppstart av økologisk epleproduksjon.

Bartmann fornøyd
Møtet ble arrangert av Landbrukets ØKOLØFT og Økologisk Foregangsfylke for frukt og bær. Prosjektleder for Landbrukets ØKOLØFT, Aina Bartmann, var svært fornøyd med gårsdagens møte:
- Jeg er veldig glad for den store faglige interessen for økologisk fruktdyrking blant Telemarksbøndene. Det er behov for enda mer praktisk erfaringsutveksling samt utvikling og forskning på nye metoder innen fruktfeltet som kan komme hele landbruket til gode.


Tekst: Marte Guttulsrød
Foto: Emma Gerritsen, Oikos/Ren Mat: plommer. Marte Guttulsrød: fra møtet, Ole Christoffer Røste.Om landbrukets ØKOLØFT

Landbrukets ØKOLØFT er et samarbeid mellom Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Debio, DebioInfo, Økologiske foregangsfylker, Norsk Landbruksrådgiving og Oikos – Økologisk Norge. Formålet med prosjektet er å bidra til økt produksjonen av økologiske landbruksprodukter i Norge.

Det er første gang landbruksorganisasjonene går sammen i et forpliktende og systematisk samarbeid på dette området. Det unike med prosjektet er det konkrete samarbeidet på tvers av organisasjoner og fagmiljøer. Alle partnerorganisasjoner står samlet bak alle budskap og aktiviteter i prosjektet i et felles løft. Dette er en historisk storsatsing. 30 utvalgte inspirasjonsbønder har vært aktive på møter og i media over hele landet og delt sine erfaringer fra omlegging til økologisk drift. Vi presenterer inspirasjonsbøndene på oikos.no.

I høst arrangeres åtte regionale møter tilsvarende møtet på Gvarv. Les mer her.

Du kan lese mer om Landbrukets ØKOLØFT på vår nettside her og på Facebook her.

Annonsører

Samarbeidspartnere