Verdens beste hemmelige økomat

29.11.2009
Det var ingen tvil om oppgaven. Pinnekjøttet til jul skal i år kjøpes fra Vågen gård. Kun det beste er godt nok. Ute på Averøy drives det økologisk kjøttforedling som få andre steder. Medaljer for Norges beste pinnekjøtt og verdens beste pølse har de mottatt. Denne fredagen var herr og fru Vågen på Coop Mega i Molde med to lass med pinnekjøtt og en del andre kjøttprodukter.

 

Det er periodevis kø ved utsalget. Smaksprøver og fortellingen om produktene, produksjonen og vinnerprisene fenger. Vågen forteller at NRK Møre og Romsdal er blant de som har vært flinke til å formidle denne spesielle historien om lokalmat fra Vågen gard. Periodevis har 6-7 personer jobber med foredlingsvirksomheten.  Produksjonen er likevel ikke større enn at det er Coop Mega Molde og Coop Mega Kristiansund og en del direkte kunder som får glede av dette. 

 

 

Nå er sikkert Coop Mega Molde blant de beste i landet på å fronte og selge lokal produsert mat og der mye av det er økologisk. I flere år har butikken vært et vindu for lokalmatelskere, som har kunnet kjøpe oster fra Derinngarden og syltetøy fra Halås Gardsutsalg. Nå kjører butikken plakater med informasjon om lokalmat fra Nordvest og forteller om samarbeid Coop har med disse og med Innovasjon Norge.

 

 

 

Vågen er en personlighet som brenner for virksomheten han driver, for økologisk og for lokalmat. Han forteller at en del produsenter han kjenner har gitt opp på grunn av byråkrati og på grunn av lav inntjening, men i Møre og Romsdal finnes relativt mange som driver på. Han har kontakt med flere av dem.  De er pionerer i et fylke hvor det økologiske ikke har tatt av verken i produksjon av melk, eller kjøtt eller i omsetning i dagligvarehandelen.  Utenom i Sykkylven som i flere år har hatt et godt økologisk produsentmiljø.

 

Ikke alle produktene fra Vågen Gård er økologiske.  Så en må sjekke på baksiden av produktet om det står at det er laget av økologiske råvarer eller ikke.  Det har ikke bare vært applaus for en økologisk pioner. Vågen mener også at han i Møre og Romsdal villa ha solgt bare halvparten av det han i dag gjør om det stod et tydelig Ø-merke på produktetene hans. -Vi svarer at vi i Oikos håper at markedet vil modnes og at han vil revurdere dette og fronte det økologiske mer framover.-  Han priser ikke produktene så høyt og vil bevisst at vanlige folk skal kunne kjøpe maten han produserer. 

 

Over nyttår venter Grüne Woche i Tyskland, der står de sammen med prisbelønte Tingvoll ost som ikke er økologisk.  Han er klar for utfordringer og formidler gjerne sine erfaringer og ser forbedringspotensialet både hos Innovasjon Norge, Debio og hos flere andre. Debiogodkjent er han og sist kontroll av blant annet hans lager ble gjennomført sist uke. Ting må ikke gjøres for tungvindt om matgründere skal lykkes, sier han med etusiasme.  Det er det drivet som ligger bak den gode smaken han får fram i produktene og som gjør at han både vinner tillit og han vinner kvalitetspriser.

 

Oikos har en prosjektmedarbeider i Ålesund, Geir Ole Sætremyr, som kan gi mer informasjon om økologisk lokalmat og produksjon av dette rundt i hele landet.

 

Her finner du mer informasjon om Vågen Gård på Averøy i Møre og Romsdal.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere