Verdens bier må reddes!

07.01.2011
I hele verden dør milliarder av bier og dette setter matproduksjonen i fare, skriver Avaaz.org. Vitenskapelige studier legger skylden på en gruppe giftige sprøytemidler kalt neonicotinoider. Fire europeiske regjeringer har allerede forbudt disse sprøytemidlene, nå må EU og USA følge etter, det er vår eneste sjanse til å redde biene fra utrydning, mener Avaaz.org.

- Det er også viktig hva som skjer med bruk av disse sprøytemidlene i Norge, sier rådgiver i Oikos – Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele. – Vi følger opp saken, lover hun.

 

Stille dør milliarder av bier som står for pollinering av 90 % av de plantene vi dyrker. Hvert år pollinerer biene planter og avlinger med en estimert verdi på $40 milliarder. Som nevnt tidligere, utgjør dette 1/3 av verdens matproduksjon. Se for deg at kyr hadde dødd ut på samme måte, hadde vi sittet stille uten å gjøre noe da? Vi må handle nå, og en ting vi kan gjøre er å skrive under på Avaaz.org sitt opprop

 

Ny studie lekket - giftige sprøytemidler er hovedproblemet

Noen studier hevder at grunnen til biedøden er en kombinasjon av faktorer som inkluderer sykdom, tap av habitat og giftige kjemikalier. Ny, uavhengig forskning har kommet med sterke bevis for at neonicotinoid-sprøytemidler er hovedgrunnen.  Se omtale her.

 

Allerede forbudt i 4 land - USA og EU må følge etter

Frankrike, Italia, Slovenia og Tyskland er de 4 landene som allerede har forbudt neonicotinoid-sprøytemidler. Produsenten av sprøytemidlene, Bayer, er et tysk selskap, som fortsetter å produsere og eksportere de giftige sprøytemidlene til andre land, på tross av forbudet i hjemlandet. Dersom det skal være mulig å redde biene må USA og EU forby neonicotinoid-sprøytemidler, mener Avaaz.org.

 

Hva med Norge?

- Vi i Oikos - Økologisk Norge er enige i dette og oppfordrer også norske myndigheter til å forby stoffene. Som mange ganger før etterlyser vi en føre-var holdning, sier rådgiver i Oikos - Økologisk Norge, Maiken Pollestad Sele.

 

Mattilsynet på Ås ved rådgiver Roger Holten, bekrefter i dag på telefon at sprøytemidelet imidacloprid, som er et neonicotinoid, er tillatt å bruke i Norge. - Det kan bare brukes i drivhus, ikke utendørs, bl.a. på grunn av hensyn til bier, forklarer Holten. Imidacloprid brukes imidlertid også på frø. Mattilsynet vil se nærmere på om det er flere sprøytemidler i neonicotinoid-gruppen som er i bruk i Norge, og komme tilbake til oss med utfyllende informasjon. Det er veldig viktig og bra at Mattilsynet tar tak i dette, og vi lover å følge opp, avslutter Sele.

 

 

Kilder/Mer informasjon:

 

Oikos tidligere omtale av saken:

1/3 av verdens matproduksjon i fare

Global biedød knyttet til genmodifiserte planter og sprøytemidler

EU med massiv forskning på biedød

 

Institute for Science in Society skrev om dette i 2007, så det er ikke noen ny sak. Se mer info om hva neonicotinoid-sprøytemidler brukes til og kjent toksikologisk effekt her.

 

Mer fra Avaaz.org:


Bee decline could be down to chemical cocktail interfering with brains

Bee briefing

$15 Billion Bee Murder Mystery Deepens

"Nicotine Bees" Population Restored With Neonicotinoids Ban

EPA memo reveals concern that pesticide causes bee deaths

Beekeepers want government to pull pesticide

British Beekeepers' Association to stop endorsing bee-killing pesticides

 

Pesticide industry involvement in EU risk assessment puts survival of bees at stake

 

Annonsører

Samarbeidspartnere