Verdens nordligste matfestival

18.10.2017
SmakSvalbard-festivalen er blant verdens mest eksotiske matfestivaler. Festivalen bidrar til å gjøre Norges arktiske øyer mer miljøvennlig. I samarbeid med Oikos - Økologisk Norge satser festivalen på å få bronsemerket for økologisk servering i 2018.

– SmakSvalbard er allerede i sitt første år godt på vei i å ta miljøhensyn og det er gledelig å se at festivalen inkluderer økologisk mat i dette arbeidet, sier Inge Lindseth, prosjektleder i Arrangementsprosjektet i Oikos - Økologisk Norge.
Han besøkte den nye festivalen og Spitsbergen for å kartlegge og gi innspill til en mer miljøvennlig og økologisk servering.
– Det smakte også godt med verdens nordligste dyrkede urter, produsert av Benjamin Vidmar fra Polar Gardens. Vi håper Debio vil ta turen til drivhuset hans for å økosertifisere dyrkingen, sier Inge.

Fra sort til grønt
Kullgruvedrift var fundamentet da Longyearbyen ble grunnlagt, en industri som i dag opplever et kritisk søkelys. Debatten rundt kullgruvene har bidratt til at Svalbard så smått har endret retning mot grønnere inntektskilder og større miljøhensyn på flere hold. Matfestivalen SmakSvalbard er ett av initiativene for et mer miljøvennlig samfunn. Festivalen ble arrangert for første gang i oktober i år og har miljøsertifisering av Foundation for Environmental Education. Allerede franeste år sikter arrangørene seg inn på Debios Ø-merke i bronse.

Coop er med
Den lokale Coop-butikken har også fått et grønnere tilbud.
– Utvalget av økologisk mat er godt over det som er tilfellet i mange andre butikker i Norge. Matsvinn-appen To good to go ble også lansert under festivalen. Dette er et viktig tiltak for å begrense matsvinn i Longyearbyen, som vanligvis slipper matavfallet sitt ut i sjøen, sier Inge.

SmakSvalbard 2017Delikatesser fra nord
Festivalen bød på både vin-, isbrevann- og champagnesmaking, konsert med den miljøbevisste musikkartisten Moddi, foredrag av eventyreren Stein P. Aasheim, frokostdisco og visning av filmen Ishavsblod. På menyen var det lokale delikatesser som carpaccio av sel, reinsdyrkjøtt og lokalt dyrkede urter fra Polar Gardens.
–  Isbrevannsmaking må man nesten være erfaren sommelier for å få noe ut av, men dette bidrar til å minne oss på at isbreene på Svalbard er under tilbaketrekking, og at isbrevannutvalget kan bli mindre i årene framover, sier Inge.Ø-sertifisering i Arktis

–  Per i dag er det kun selve Matloven som har virkekraft på Svalbard. Det er viktig at Matlovens forskrifter også vil bli gjort gjeldende her, mener Inge.
Forskriftene vil ha betydning både for omsetning av lokalt fanget mat på Svalbard og for mulighetene for å økosertifisere matvareproduksjonen der, sier Inge. Helse- og Omsorgsdepartementet tar sikte på å bestemme hvilke av forskriftene som skal gjøres gjeldende i løpet av neste år.

Flere aspekter
Kostholdet til nyinnflyttere på Svalbard blir ofte dårligere. Dette er blant annet på grunn av at særlig sunn mat og fersk frukt og grønt er dyrere enn på fastlandet. Problemstillinger knyttet til kosthold, klima og miljø kan derfor lettere settes på kartet og vises fram for resten av Norge. Festivalen SmakSvalbard er en slik arena, der kosthold, matkultur og aspekter ved matproduksjon inngår i programmet.

SmakSvalbard 2017Oikos – Økologisk Norge er med på å forme disse aspektene. Vi håper at det til syvende og sist betyr bedre matsikkerhet, mer bevissthet om matproduksjon og bedre kosthold for de som bor på Svalbard.


Fakta:


Tekst: Inge Lindseth og Lotte Shephard
Foto: SmakSvalbard og Inge Lindseth

Annonsører

Samarbeidspartnere