Verstinglista

20.10.2010
KK skrev i helgen om den ”skitneste frukten”, den med høyest innhold av sprøytemiddelrester. –Det er forskjell på i hvor stor grad frukt og grønnsaker tar opp sprøytemidler og det kan være verdt å ha en oversikt over hvilke grønnsaker man absolutt bør prioritere å kjøpe økologisk, sier Kristina Alnes i Oikos – Økologisk Norge. Samtidig så er det viktig å huske at mengden du spiser av de forskjellige grønnsakene vil ha betydning for det totale sprøytemiddelinntaket, for mange nordmenn kan det allikevel være viktigst å prioritere økologiske poteter og gulrøtter.

Selleri topper verstinglista over kjemikalieinnhold. Foto:Wikipedia

 

KK refererer til amerikanske Environmental Working Group som har gransket nærmere 100 000 rapporter og studier som omhandler bruk av sprøytemidler. EWG har undersølt hvilke typer frukt og grønt som tåler kjemikaliene dårligst, eller altså lar kjemikaliene trekke inn i fruktkjøttet.  Forholdene vil kunne være annerledes for produkter som er dyrket i Norge, men mye av det vi spiser her til lands er importert.

 

Denne frukten inneholder mest kjemikalier

Selleri

Fersken

Jordbær

Dyrkede blåbær

Epler

Nektariner

Paprika

Spinat, kål og salat

Kirsebær

Poteter

Druer

 

Her er den «reneste» frukten

Løk

Avokado

Mais

Ananas

Mango

Søterter

Asparges

Kiwi

Kålrot

Aubergine

Melon

Grapefrukt

Søtpoteter

  

Les hele saken i KK.

 

Epler og poteter

Vi får sannsynligvis i oss mest sprøytemiddelrester gjennom epler og poteter, skriver Aftenposten innsikt - nr 5 - 2010 - med tilvisning til en rapport fra den danske Fødevarestyrelsen.  Les om denne saken hos Oikos her 

 

Les mer om Enviromental Working Group.

Les om Aksjon usprøyta.  

Annonsører

Samarbeidspartnere