VG: Heller Ø enn E

24.02.2012
-Er det ikke en ren bløff at økologisk mat er sunnere enn annen norskprodusert mat, spør fredagens VG, Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.
-Vi er inndullet i en naivitetståke der vi tror at norsk mat er god og sunn uansett. Industrimaten i Norge er ofte tilsatt mye e-stoffer. Derfor sier vi heller ø enn e. I omtrent alle kjøttprodukter som ikke er økologiske, brukes Nitritt, som er smaksforsterkende og sikrer lengre holdbarhet, men som er helseskadelig.

Dessuten finner man sprøytemiddelrester i poteter, epler og jordbær, svarer Reidar Andestad.  For å se hele intervjue må du kjøpe avisen.  Foto: Nadin Martinuzzi

 

Nitritt på vei ut av matvarer i USA?

-Den viktigste trenden i USA for tiden heter «natural». Det betyr at kjøtt skal være minst muglig foredlet og ikke være tilsett flere stoff enn stengt nødvendig. Som et eksempel er bruken av monosodiumglutamat (MSG) sterkt redusert. Nitritt og nitrat er gjerne erstattet med selleripulver, som gir same stabile rødfarge på produktene, men som etter enkelte si meining tek seg betre ut på etiketten, skriver Norsk Landbruk.


-Økologisk mat er naturlig mat, sier Reidar Andestad. Trenden fra USA viser at verdien bak økologisk landbruk og mat får stadig større oppslutning. Det skal være naturlig, uten skadelige tilsettingsstoffer og det skal helst være lokalt. Bølgen bak naturlig mat er selvsagt bygd på samme forbrukerverdier som bak økologisk mat. Det er vViktig er å merke seg motstanden mot nitritt i kjøtt-varer. I Norge er det bare økologiske kjøttprodukt som er uten nitritt. Også Norgården sine produkter fra Nortura er uten nitritt. Det er flott! Kanskje kommer snart alle Nortura sine produkter uten nitritt? Tallene vi har viser fortsatt vekst i økologisk omsetning i USA, sier Reidar Andestad i kommentar til saken i Handelbladet som bygger på sak hos Norsk Landbruk

 

Se saken i Handelsbladet FK her

 

NRK om tillatelse til bruk av mer gift i sprøytemiddel

EFSA (European Food Safety Authority) og Mattilsynet foreslår å øke grenseverdiene av 18 kjemisk-syntetiske sprøytemidler, der kun fem er tillatt i Norge nå. De resterende 13 er ikke tillat å bruke i Norge, men i land vi importerer fra.
Dette gjør at det kan bli mer sprøytemiddelrester i korn, frukt, grønnsaker og kjøtt. Sprøytemidler som vi i dag vet svært lite om, sier Reidar Andestad, daglig leder i Økologisk Norge, Oikos.
- Gjennomføres dette, så undergraver en tilliten til mat i Norge. Dette er et skremmende eksempel på at utviklingen er negativ, sier Reidar Andestad til NRK.no

 

Se større sak hos hos NRK her

 

Annonsører

Samarbeidspartnere