Viktige små vesener i vår verden

29.10.2012
Jeg har tidligere skrevet om at bien er menneskets beste venn, ikke hunden. Nå er jeg i Zambia, midt i sørlige Afrika, og får oppleve enda sterkere hvor viktige våre små venner er, skriver fungerende daglig leder i Oikos, Maiken P. Sele.

 

 

 

 

 

 


Her bygges det nye bikuber i hundretall, slik at småskala bønder skal kunne høste mer honning og få høyere avlinger av det de dyrker på gårdene sine. I følge FNs spesialrapportør for retten til mat trenger vi mer småskala-landbruk, fordi det er det mest effektive. Dette i motsetning til det mange tror, at stordrift er tingen.

bikubebygging 1

        bikube 2                bikubebygging 3 

Snekkeren forklarer at honningen høstes fra alle de 27 små pinnene som har tynne render på innsiden. Over dem lager bøndene selv et tak for å beskytte honningen fra regn og forurensing. Alle foto: Maiken P Sele.


Vi jobber med å ta enda bedre vare på biene, fordi vi er helt avhengige av deres service til oss, nemlig pollinering som sikrer en tredjedel av matproduksjonen i verden. Insekter oppfattes av mange som en pest og en plage. Om vi tenker litt mer over sammenhengene i naturen og at det er grunner til at de eksisterer, så kan vi kanskje la være å spraye gift for å ta knekken på dem, både på gårdene og hjemme i husene våre?

 

Les mer i Dagsavisen om økte avlinger med birøkt, og hvorfor Agurkurten er viktig.

Agurkurt Øko Zambia

Agurkurt (Borago officinalis) har også mange andre navn og er både nydelig å se på, samt nyttig for både bier og mennesker. Den er en av få blå planter som kan spises og er den planten som inneholder mest Gammalinolensyre (GLA). GLA er blant annet viktig for sunn hud.

Oikos' utviklingsarbeid i Zambia og Tanzania   

 

Vi har nettopp satt i gang en kampanje for at flere bønder skal kunne få muligheten til å få kurs og oppfølging i økologisk landbruk, og for at flere nordmenn skal få muligheten til å lære om økobøndenes liv i Afrika - og ikke minst støtte dem.

 

Les mer om ODISSA-kampanjen og  vårt arbeid i Zambia.


Les også forrige spalte om bier i Dagsavisen, "Små bestevenner"                               


Annonsører

Samarbeidspartnere