Vil fortsatt ha økologisk drift på Skaugum

17.11.2009
Kronprinsparet vil fortsatt ha økologisk drift ved Skaugum gård i Asker, sier informasjonssjef Marianne Hagen ved slottet til VG. Avisen oppklarer at det ikke er på grunn av at det er økologisk drift, at slottet i første omgang ikke lyktes med å få på plass avtale med en gårdsforpakter. En rekke kjennere av landbruksdrift, sier at slottet foreløpig har beregnet en for høy inntjening på avtalen.

 Oikos roser kronpinsparets valg om å gjøre Skagum til en økologisk gård.  Samtidig ber organisasjonen om at slottet endrer vesentlig på prisen, slik at en avtale kan komme på plass. Normalt vil en gård bruke flere år på omlegging til økologisk drift, slik Kongsgården på Bygdøy gjør det.

 

Oikos ber slottet senke leien kraftig, eller tilsette gårdsbestyrer


-  Det er umulig for en forpakter å betale 800 000 kroner i året for å drive Skagum, det gjelder uansett om man skal ha konvensjonell eller økologisk drift.  Gården har tidligere bare gått i balanse. Slottet bør helst ansette en av de godt kvalifiserte søkerne og ta det økonomiske ansvaret for driften, sier daglig leder i Oikos, Reidar Andestad.  Samtidig vil vi igjen uttrykke vår store begeistring for at kronprinsparet vil gjøre Skaugum om til en økologisk gård, og dermed fremme et mest mulig miljøvennlig landbruk i Norge. Dette vil være til inspirasjon og ettertanke for mange. At det tar litt tid å få på plass en avtale, reduser ikke vår begeistring.

 

Noen har prøvd å bruke denne saken til et angrep på lønnsomheten i økologisk landbruk, det er helt feil. Som økologisk gård vil den få en høyere pris per liter melk og en vil ikke bruke mye penger på kostbar kunstgjødsel. Det bør derfor være grunnlag for å drive en allsidig gård som Skaugum med høyere fortjeneste som økologisk enn konvensjonell, sier Reidar Andestad.

Skaugum gård er en stor praktgård.

 

Prislappen

VG har fått tilgang til et slags prospekt som Slottet har presentert søkerne.

  • Leie av jord: 480 dekar à 300 kroner. Sum 144000 kroner.
  • Leie av fjøs og buskap: Om lag 150 000 kroner.
  • Leie av bestyrerbolig: opptil 60 000 kroner. Det er også to andre hus tilgjengelige, søkerne har kalkulert med å måtte leie samtlige for å få plass til familie og ansatte, til samlet sum om lag 150 000 kroner.
  • Leie av maskinpark, identisk med avskrivningssats. I 2007-regnskapet var dette beløpet 350 000 kroner. Summen blir trolig enda høyere, fordi Slottet kan kreve en forrentning av kapitalen som er plassert i maskinene.

    Totalt cirka 800 000 kroner

 

Mulig forpakter klar til jul

Slottet opplyser til VG at det jobbes på spreng med å få på plass en løsning. I utgangspunktet skulle den nye bonden være på plass ved nyttår.

- Vi var enda mer tydelige i andre søkerunde på at vi leter etter mennesker med ideer til gårdsrelatert virksomhet som er økonomisk lønnsom. Det er fortsatt et sterkt ønske fra kronprinsparet at forpakteren skal drive gården økologisk, sier kommunikasjonssjef Marianne Hagen til VG.

 

Link til oppslaget i VG  

Annonsører

Samarbeidspartnere