Vil gi Petter Northug kost til hele idretts-Norge

16.03.2010
VG har tidligere fortalt at Petter Northugs suksessdiett består av mye bær med mye antioksidanter. –Hele Idretts-Norge bør satse på mat med mye antioksidanter og vitaminer, sier Oikos’ nye prosjektmedarbeider, Marte von Krogh. Spiser man fornuftig mat, og kombiner dette med utendørs trening, får man overskudd. Det er Martes oppskrift. Økologiske råvarer er et godt valg, ettersom disse ofte inneholder mer av slike gunstige antioksidanter, er uten restsprøytestoffer og har svært få skadelige e-stoffer, sier hun. I toppidrettsmiljøet er mange bevisste på kosthold, men ellers preges ofte ikke idrettsarrangmenter av sunn mat og svært sjelden av økologisk mat. Dette vil hun gjøre noe med.

Marte von Krogh skal jogge rundt i Idretts-Norge og gjøre de sunnere og mer økologiske.  Nå har hun begynt som ny prosjektmedarbeider i Oikos.  Oikos bilde.

Det er sunt for Idretts-Norge å bli økologisk 

 Mandag startet Marte opp i Oikos, hvor hun vil arbeide særlig med å fremme økologisk mat i idrettsmiljøene. Marte vil også arbeide mye med mat og økologisk informasjon på festivaler og andre større arrangement.  Idrettsmatprosjektet er støttet av den økologiske foregangsregionen Oslo, Østfold og Akershus, Festival- og storarrangementprosjektet er støttet av Statens Landbruksforvaltning.  Sammen med prosjektleder Idun Leinaas vil Marte gjøre viktige arrangementer i Norge mer økologisk, og de tror det at gjennom dette arbeidet vil folk bli inspirert til å handle økologisk mat ellers også.

 

 

Med hodelykt

- Oikos har mye erfaring med å vise gode alternativ for menyer, innkjøp og tilbreding av mat som fremmer prestasjoner og sunnhet. Dette blir det spennende å jobbe med, sier Marte. Hun har selv en fortid som orienteringsløper, og fortsatt er hun ivrig til å trene og suser rundt i marka med hodelykt på langkjøring. I fritiden stikker Marte ofte ut i naturen, og dette intervjuet ble tatt på en forblåst fjelltopp.

 

Matefaring fra "Høyden" 

Marte har mastergraden "Culture, Environment and Sustainability" fra Senter for Utvikling og Miljø, Universitetet i Oslo.  Før det har hun Bachelor i Utviklingsstudier fra Universitetet i Bergen, og hun har studert både i India og i Uganda.  Marte har videre en fartstid som  styremedlem i Framtiden i våre hender i Bergen og ved Blindern, og er nå aktiv i Norsk klimanettverk. Marte har vært vitenskapelig assistent ved UiO, og hun har i flere år jobbet ved den økologiske restauranten Spisestedet på Høyden i Bergen. Der serverte hun blant annet hjemmelagde storfe- burgere, bøkling- smørbrød og ramsløk- aioli.   

 

Klar til å møte flere tusen 

Mandag stilte Marte altså på Oikos kontoret i Miljøhuset i Grensen 9b - uten hodelykt, men med kompassnålen pekende mot festivaler og arrangementer.  Her vil du og flere tusen andre treffe henne i tiden fremover. Du kan drøfte Petter Northug spisevaner og økologisk mat.  Miljøutfordringer og dyrevelferdsgrunner er også sentrale for Marte i hennes engasjement for det økologiske.  Prater hun fort er det bare for at hun skal ut og jogge etterpå.

 

Denne saken er laget av Reidar Andestad, reidar@oikos.no

 

Annonsører

Samarbeidspartnere