Vil ha Norge ut av Monsanto

24.11.2010
– Sultproblemet løses ikke ved å ødelegge biomangfoldet, slik Monsanto gjør, sier Vandana Shiva. Monsanto kontrollerer i dag over 90 % av verdens GMO-avlinger. – Et genmodifisert landbruk skaper sult, sier hun til Bistandsaktuelt.
Norge må gjennom Oljefondet selge seg ut av Monsanto, det er svært betenkelig at Oljefondet er med på å støtte virksomheten til dette GMO- selskapet, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Flere organisajoner stiller samme krav som Oikos og er med på å legge press på norske myndigheter i denne saken.

Det er sterke reaksjoner mot Monsanto i mange land, her fra Greenpeace demonstrasjon i Tyskland. Det norske Oljefondet er en stor investor i selskapet, dette krever Oikos og flere andre organisasjoner at det må bli slutt på. Bildet: Greenpeace

 

Norge støtter sprøytemiddelgiganten og GMO-pusjeren Monsanto med 2,8 milliarder

Oljefondet har 2,8 milliarder norske kroner investert i verdens største leverandør av genmodifisert mat. Det internasjonale såfrø- og sprøytemiddelselskapet Monsanto møter sterk kritikk over hele verden for sin anvendelse av patenter på genmodifiserte planter og såkorn. Gjennom eierskap til patenter på bomull og soya forbyr de bønder å bruke egne såkorn, og bøndene må akseptere å betale lisens for å bruke Monsantos frø.

 

Bilogisk mangfold blir ødelagt

- Dette ødelegger biomangfoldet i jordbruket. Monsanto står bak et system som skaper sult, forteller Vandana Shiva til Bistandsaktuelt. Hun fronter en kampanje mot Monsanto, og var i Oslo i forbindelse med Globaliseringskonferansen. Gjennom patenter på sine genmodifiserte kornsorter tvinges bønder til å gjenta bruken av eksklusivt en type frø, noe som reduserer den naturlige floraen av korn og såkorn, skriver Bistandsaktelt.

Patenter på genmodifisert såkorn - faktaboks fra Bistandsaktuelt

  • Et patent er eneretten til å utnytte en ny oppfinnelse kommersielt for et begrenset tidsrom.
  • Selskaper som tar patent på planter, dyr eller gener kan kreve enerett til å selge for eksempel såfrø.
  • Enkelte patenter gjør det forbudt for bønder å ta vare på såfrø fra egen avling, slik at de må kjøpe nye såfrø hvert år, eller betale lisens til det selskapet som eier patentet, om de sparer egne såfrø.
  • Monsanto er verdens ledende produsent av genmodifisert såkorn og kontrollerer i dag over 90 % av verdens GMO-avlinger.

Les hele saken hos Bistandsaktuelt

Annonsører

Samarbeidspartnere