Vitaminer til besvær?

09.04.2012
Det stormer rundt vitaminpillene. – Rapporten fra forskningssenteret Copenhagen Trial Unit er enda en studie, som bidrar til å forsterke dokumentasjonen på at syntetiske framstilte vitaminer kan være helseskadelige, sier ernæringsfysiolog Kari Tande Hansen i Oikos – Økologisk Norge.

 

Det anbefales å velge matvarer som frukt, bær og grønt som er rike på vitaminer og antioksidanter, og de gir bedre opptak av disse viktige stoffene kroppen trenger enn det tablettene gjør.
Få i deg vitaminer gjennom maten du velger og ikke gjennom piller, er rådet fra flere og flere eksperter. D-vitaminer kan derimot fortsatt være nødvendige å ta gjennom piller når en ikke får tilfredsstillende med sollys.

Dansk undersøkelse
Risikoen for å lide en plutselig død øker om man spiser vitaminpiller med antioksidanter i form av vitamin A, E og betakaroten, Slik lyder konklusjonen i en ny dansk studie, som har sammenfattet samtlige forsøk som er gjort på området, skrev NRK 22.mars. Overlege Christian Gluud, som leder forskningssenteret Copenhagen Trial Unit, har ledet arbeidet med undersøkelsen.

- Vår nye studie viser at antioksidantene øker dødeligheten med om lag 4 prosent. Det er altså farlig å ta vitaminpiller, og vi vil derfor fraråde friske mennesker som spiser allsidig, å ta dem, sier Gluud til forskning.dk i følge NRK.

 

 

 

 

Alzheimer og antioksidanter

 

Forskere har gjort urovekkende funn når det gjelder høyt inntak av antioksidanter. Hiver du i deg antioksidanter for å bremse utviklingen av Alzheimer? Det kan faktisk gjøre mer vondt enn godt, skriver VG og følges opp av Dagligvarehandelen 29.mars. En forskergruppe har testet hvordan inntak av en miks av antioksidanter vitamin E, vitamin C, Alfa-liponsyre og Q10 har på risikoen for å utvikle Alzheimer hos en gruppe pasienter som allerede hadde symptomer på sykdommen. - Kombinasjonen av antioksidantene som vi testet, viste ingen forbedring, sier hovedforfatter, professor Douglas Galasko til avisen.

Snarere tvert i mot viste testene at personer som fikk antioksidanter hadde et litt raskere forfall av hjernens funksjoner.

 

 

Mer gunstig med økologisk mat?

 

Den store QLIF-undersøkelsen i EU konkluderer med at økologiske dyrkede frukt og grønnsaker normalt inneholder mer vitaminer og antioksidanter enn de som er dyrket konvensjonelt.

 

 

Les mer om den danske rapporten hos dansk forskning

Annonsører

Samarbeidspartnere