Festivalene satser økologisk

Sol, sommer og økomat. Nå er det ikke lenger bare Øyafestivalen som serverer skikkelig mat.


> Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

 

Drøyt 25 festivaler vil servere økologisk mat denne sommeren. Det er en økning på 400% fra i fjor. Musikkfestivalene er i flertall, men også endel av matfestivalene prioriterer et økologisk tilbud. – Festivalene har et stort engasjement for økomat fordi de ser at maten er en viktig del av kulturopplevelsen, sier festivalkoordinator Idun Bjerkvik Leinaas.

 

Leinaas er ansatt hos Oikos – Økologisk Landslag, og har ansvaret for å tilrettelegge for økologisk matservering hos de festivalene som ønsker det.


 

Krype før en kan gå

 

– Øyafestivalen, Moldejazz, Slottsfjellfestivalen (Tønsberg) og Kartfestivalen (Gvarv) satser på 100% økologisk matservering. De andre starter med for eksempel to retter, eller lar all artistmaten være øko, forklarer Leinaas.

 

Det største problemet for en festival som vil servere økomat er å få tak i nok råvarer. Leinaas har erfaring fra blant annet Øyafestivalens øko-satsing, og geleider festivalene sine utenom de verste fallgrubene.


 

Store må mases på

 

- Når det gjelder småleverandører er problemet ofte å finne fram til dem, sier Leinaas. Det kan hun hjelpe til med. Når det gjelder større leverandører som Gilde er problemet at de økologiske råvarene har en tendens til å ”forsvinne” i systemet.

 

- Festivalene må bestille økomaten i god tid, presisere helt nøyaktig hva de trenger, og ta kontakt flere ganger for å sikre seg at økomaten blir levert, sier Leinaas.

 

Men selv på festivalområdet er det langt igjen til 15%-målet er nådd. Norge har mange hundre ulike festivaler spredt over hele landet.


 

Sportsarrangementer neste år?

 

- Neste år blir det minst femti festivaler! sier Leinaas entusiastisk. – Jeg håper å få muligheten til å jobbe mer ovenfor sportsarrangementer også. Det er jo litt rart at de som trener hele tiden stort sett bare blir tilbudt pølser, brus og vafler.


 


 

Festivalsommer

 

Disse festivalene skal servere litt, mye eller bare økomat i sommer.

(Og sikkert flere til!)

 

Øyafestivalen, Oslo

Alternativmessa, Lillestrøm/Oslo

Kartfestivalen, Gvarv i Telemark

Korsveifestivalen, Seljord

Økofestivalen i Sande, Sande

Dyrskun i Seljord, Seljord

Vestfold Matfestival, Tønsberg

Slottsfjellfestivalen, Tønsberg

Middelalderfestivalen i Tønsberg

Eikerapen Roots Festival, Eikerapen

Canal Street, Arendal

Hovefestivalen, Tromøya/Arendal

Skralfestival, Grimstad

NuMusic, Stavanger

GladMat, Stavanger

Festidalen, Uskedalen/Kvinnherad

Molde Jazzfestival, Molde

Den norske Matfestivalen, Ålesund

Storåsfestivalen, Storås

Trøndersk Matfestival, Trondheim

Jafnadhr, kulturfestival for ungdom, Trondheim

Helgeland Matfestivael, Mosjøen

Parkenfestivalen, Bodø

Karlsøyfestivalen, Karlsøy