Festivalsommer

Sol, sommer, musikkfestival og økomat. Øya er Kongen, med 47 000 økologiske porsjoner servert på tre dager.

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe og Marit Bendz

Trykket i Ren Mat nr 4-2006

 

- Vi var kanskje litt dristige da vi i 2003 proklamerte at øko-mat er trendy, ler Per Christian Rålm. Han er daglig leder i Oikos - Økologisk Landslag, og ble en gang matforgiftet av en dårlig pølse på rockefestival. Og takk for det! Den opplevelsen ga Per Christian ideen om å samarbeide med Øyafestivalen om servering av lekker øko-mat på festivalen. Det har de nå gjort i fire år.

 

Det er mulig

– Vi har brukt 15 tonn økologiske råvarer og servert 47 000 økologiske porsjoner, forteller Øyafestivalens prosjektleder Linnea Svensson. Hun har nå grundig bevist at det er mulig å servere økologisk mat til mange, og det trenger ikke være veldig dyrt.

- Restaurantene våre tar 60 kroner for en rett, og trenger ikke forandre noe på profilen sin. Det blir altså ikke mer linser og bønner i maten selv om den er økologisk, forklarer Svensson.

- 20 festivaler har kontaktet oss og sagt at de har eller vil starte med økologisk matservering, sier Per Christian Rålm i Oikos stolt. – Ringvirkningene av Øyafestivalen er bedre enn vi turde håpe på da vi startet opp i 2003.

 

Moldejazz: Lettere enn i fjor

- Tilgjengeligheten av økologiske råvarer er mye bedre enn i fjor, sier Jan Erik Nyland. Han er restaurantkoordinator for Molde Jazzfestival, og ansvarlig for festivalens øko-satsing på andre året. I 2005 var øko-andelen på festivalens egne serveringssteder på 50%, og i år var den over 60. Alt av grønnsaker, kjøtt og meierivarer er økologisk.

- Festivalledelsen var interessert i å få en matprofil, forklarer Nyland. – Det blir mye burgere og pølser i denne bransjen, Molde Jazzfestival ville heller profilere miljø og rein mat. Derfor startet vi med øko-mat i fjor.

 

Økologisk begrensning

Dan Roger Østevik og Kjell Elnes driver kaféen Vardestua i Molde, og er ansvarlig for festivalens matservering i Alexandraparken. De innrømmer åpent at de serverer øko-mat fordi festivalen forlanger det.

- Øko-mat blir jo en begrensning for oss, noen ting kan vi ikke bruke, og noen leverandører er ikke helt pålitelige, forklarer Elnes. – Dessuten blir fortjenesten vår mindre, fordi råvarene koster mer. Men det er nå litt spennende å se hva vi kan få til.

 

Til og med på Sørlandet

Selv på Sørlandet blir det nå servert øko-mat. Canal Street Jazz & Blues Festival i Arendal 25. - 30. juli satset på økoburgere. Café Lindvedske hus serverte 2500 velsmakende økologiske cajunburgere. Det ble brukt mest mulig lokale økologiske råvarer fra Grimstad, Lillesand og Birkeland. Festivalen la dermed til rette for at publikum kunne nyte den gode musikken med sunn, frisk og økologisk mat i magen.

 

Og mange flere

Og enda har vi ikke nevnt øko-burgere på Quartfestivalen, økologiske sommerkoteleter på Eikerappen Roots Festival i Åseral, Helgeland økologiske matfestival, Øko-festival i Sande, øko-mat på Månefestivalen i Fredrikstad, og mange flere. Rart å tenke på at det hele begynte med en bedervet pølse.