Korn-krise

Felleskjøpet oppfordrer for første gang norske kornbønder til å legge om til økologisk produksjon.

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Artikkelen er trykket i Ren Mat nr 1-2008


 

 

–Det er allerede underdekning på økologisk fôrkorn. Derfor trenger vi mange flere produsenter av økologisk korn, sier administrerenede direktør i Felleskjøpet Forutvikling Torbjørn Auran.

 

For bare to år siden opplevde mange økologiske kornbønder at ingen ville kjøpe avlingen deres. Nå beskriver Auran beskriver følgende dominoeffekt: Først ville både forbrukerne og myndighetene ha mer økologisk mat. Så tok melkeprodusentene poenget og begynte å legge om. Nå må kornbøndene komme etter.

 

- Prisen på økologisk korn er fastsatt av myndighetene og Bondelaget under jordbruksforhandlingene. Vi i Felleskjøpet Fôrutvikling informerte bøndene om behovet for øko-korn på årets kornkonferanse, og vi vil inkludere økologien bedre i vår rådgivning, sier Auran.


 

 

Merpris i Sør-Norge

 

Felleskjøpet Rogaland Agder har en noe mer offensiv holdning.

 

- Debio har skjerpet kravene til 100% økologisk fôring, samtidig som etterspørselen etter økologiske husdyrpodukter vokser både i Norge og resten av verden. Dermed har vi behov for mer norskprodusert korn. Felleskjøpet Rogaland Agder har derfor tilbudt et fast øko-tillegg på 80 øre per kg korn, som er større enn det de fleste andre aktører har tilbudt, sier innkjøpskonsulent Odd Kåre Rugland.

 

Desverre er det få økologiske kornprodusenter i Sør-Norge. – Man kan jo spørre seg hvor økologisk det egentlig er med all denne fôrimporten. Desto viktigere er det at vi får opp norsk produksjon av både korn, oljevekster, åkerbønner og erter, sier Rugland i Felleskjøpet Rogaland Agder.


 

 

FAKTA: Langreist fôr

 

Økologiske kraftfõr-ingredienser blir nå i 2007/2008 importert fra følgende land:

Havre: Finland, Sverige og Canada

Bygg: Finland, Canada og Italia

Hvete: Viktigste eksportør av økologisk hvete er Kasakhstan. I tillegg importerer Norge noe fra Finland, Sverige, Argentina og Italia.

Mais: I hovedsak fra Italia, Brasil og Argentina.

Soya: I hovedsak fra Italia og Brasil.

 

Kilde: Odd Kåre Rugland, Felleskjøpet Rogaland Agder.