www.økologipåinternett

Ren Mat guider deg til de beste øko-sidene på verdensveven.

>Morten Haugerud

 

 

Med 1 390 000 google-treff på ordet ”økologi” og 124 000 000 google-treff på ordet ”organic” er det ikke helt enkelt å vite hvor man skal begynne. Ren Mat har gjort jobben for deg som leter etter øko-info. Vi starter på norske nettsider, og surfer oss videre ut i verden.

 

http://www.debio.no/ 

Debio er kontroll- og godkjenningsinstans for økologisk produksjon, foredling, omsetning og import i Norge. Debio-sidene inneholder en god del øko-nyheter, og ei bra lenke-side. Det er også morsomt å gå til ”nedlasting”, og finne navn og adresse til f.eks alle økologiske egge-produsenter i ditt fylke. Det står også oppført hvor mange høner de har.

 

http://www.oikos.no/

Oikos er en medlemsorganisasjon arbeider for å fremme målene og idégrunnlaget i økologisk landbruk. Samtidig jobber man med å styrke det økologiske miljøet i Norge. Her vil du finne god informasjon om økologi generelt, ulike kurs og en rekke gode lenker. Nettsidene til lokal-og regionlag er under oppbygging, her er forbedringspotensialet stort.

 

http://www.agropub.no/

Dette er den faglige tungvekteren innenfor økologisk landbruk. Er det noe du praktisk du lurer på i forhold til drift vil du garantert finne det her. Debattforumet er vel verdt å sjekke innom.

 

http://www.slf.dep.no/

Statens Landbruksforvaltning sitter på pengene. Her finner du øko-statistikk og oversikt over hvem som har fått prosjektstøtte til hva.

 

http://www.matportalen.no/

Matportalen skal presentere forbrukerrettet informasjon fra offentlige myndigheter og forskningsmiljøer. Deres hovedfokus er sunn og trygg mat. Få råd om kosthold, lær om tilsettingsstoffer, lær om næringsstoffer og så kan du trykke på økologisk mat.

 

 

Sverige
http://www.krav.se/

Dette er den svenske merkeordningen som tilsvarer Debio her hjemme. Har blant annet en side om ”fakta og fordommer”.

 

www.livsmedelssverige.org/ekologiskmat/

Livsmedelverket i Sverige presenterer en hurtig sammenligning av økologisk og konvensjonelt landbruk i ord og bilder – perfekt for nybegynneren.

 

 

Danmark
http://www.okologi.dk/

Foreløpig er Danmark for storebror å regne innen økologien, her ser du hvorfor. For de pedagogiske eksemplene se gjerne på deres web tv under ”alt om økologi”.

 

http://www.havenyt.dk/

Året rundt i øko-hagen: Gjør-det-selv-tips fra den danske Landsforeningen Praktisk Økologi.

 

 

England
http://www.soilassociation.org/

Dette er den ledende sertifiseringsorganisasjonen i England. Her finner du er godt oppdatert mediaside, forbrukerguide, gode lenker og mye spennende innformasjon.

Her kan du også abonnere på økologisk podcast (vi er imponert!)

 

http://www.organicfood.co.uk/

En egen side dedikert til kombinasjonen økologi og mat. Den engelske forfatteren Ysanne Spevack står bak siden og er nå i ferd med å gi ut sin 14. bok om økologi og mat. Listen over økologisk sjokolade er et must, med nærmere tretti linker til økologisk sjokolade.

 

 

USA
http://www.organicconsumers.org/

En veldig god amerikansk side som hovedsaklig er organisert på nettet. De promoterer helse, rettferdighet og bærekraft. Ren Mat anbefaler ”Take Action” linken hvor du kan få tips til å gjøre din og andres hverdag mer økologisk. Særlig god for å fortelle store selskaper hva som kan gjøres bedre.

 

 

Internasjonalt
http://www.ifoam.org/

IFOAM er en verdensomspennende paraplyorganisasjon for den økologiske bevegelsen. De forener mer enn 750 medlemmer i 108 land. Foruten at siden gir detaljkunnskap og overblikk på en og samme tid bør du titte inn på medlemslistene deres - den er lang. Ja, Kirgisistan holder også på med økologi.

 

http://www.green.tv/

Er du mer av den visuelle typen vil du finne alt du trenger her både i forhold til lyd og bilde. FNs miljøprogram støtter denne siden som knytter sammen filmer fra en rekke miljøorganisasjoner. Var det noen som sa at økologisk tankegang var forbeholdt folk i busserull?

 

http://blog.green.tv/

Ja, det fines faktisk bloger om økologi. Gå via denne linken og finn både det faglige, saklige, useriøse og ekstremt subjektive. To gode bloger du kan starte med fra denne siden er: http://www.ecoearth.info/ og  http://www.ecozine.co.uk/

 

 

Til dessert
http://www.mouthrevolution.com/

Etter denne vil munnen din ikke åpne seg for annet enn økomat.