Gennytt nr 7 - 2009

7. mai 2009, årgang 11

 

Nei til mais, ja til poteter

Monsanto er rasende på det tyske forbudet mot den genmodifiserte maisen MON 810. En tysk rett har nå avvist Monsantos klagesak. Tyskland har noe overraskende gitt grønt lys for feltforsøk med genmodifiserte
stivelsespoteter.

 

 

Omstridt gen-statistikk

USA: Ny regjering, ny landbrukspolitikk

USA: Økende problem med sprøytemiddelresistent ugras

USA: Forbud mot genmodifisert taro

Australia: Store diskusjoner om genmodifisert oljeraps Ukas kampanjer:
Moratorium i EU/Stans Monsantos alfalfa Nye planter på blokka: Tørketolerant mais og soya (uten genmodifisering), Supermais og salttolerant sorghum (med genmodifisering)

 

 

TYSKLAND: NEI TIL MAIS, JA TIL POTETER

Monsanto er som Gennytt meldte i forrige utgave rasende på det tyske forbudet mot den genmodifiserte maisen MON 810. En tysk rett har nå avvist Monsantos hasteklage. Retten i Braunschweig slår fast at loven ikke krevet
"bevis for miljøskader" for å forby genmodifiserte organismer. Det skal være tilstrekkelig med "ny informasjon som indikerer fare for skade på mennesker eller dyr".

 

Monsanto mener at forbudet mot MON 810 ikke har noe vitenskapelig grunnlag, melder nyhetsbyrået Bloomberg. Monsanto vurderer å anke avgjørelsen inn for en høyere rettsinnstans.

 

Norske myndigheter har fortsatt ikke tatt noen avgjørelse om å tillate eller forby den omstridte maisen MON180. Saken ligger på miljøvernminister Erik Solheims bord.

 

Den 27. april ga Tysklands landbruksminister Ilse Aigner noe overraskende grønt lys for feltforsøk med genmodifiserte poteter med endret stivelsesinnhold til industrielt bruk. Poteten heter Amflora, og er utviklet
av den tyske kjemigiganten BASF. Tysklands kansler Angela Merkel har tidligere uttalt at man ikke kan ignorere at det har blitt investert millioner av euro i denne stivelsespoteten.

 

http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601100&sid=aHdiz1pYpFb0&refer=germany

 

http://www.reuters.com/article/environmentNews/idUSTRE53Q46620090427

 

 

 

OMSTRIDT GEN-STATISTIKK

Gennytt nr 3-2009 refererte til årets rapport fra ISAAA om omfanget av genmodifisert landbruk i verden. Gennytt har tidligere kommentert at ISAAA ikke er noe nøytralt statistikkbyrå, men en interesseorganisasjon for
gen-industrien. Friends of the Earth Europe har gått igjennom årets ISAAA-rapport, og påviser flere betydelige forenklinger som rapporten har gjort. Friends of the Earth sendte pressemelding om dette den 11. februar,
men det er fortsatt meget lesverdig.

 

Friends of the Earth påpeker at ISAAA har utelatt Frankrike fra EU-statistikken. Frankrike har avsluttet dyrkingen av genmodifiserte planter. På den måten kan statistikken vise en økning i Bt-mais-produksjon i EU på 21 %, når det reelle tallet er en nedgang på 2 %, heter det i rapporten fra Friends of the Earth.

 

- En bitteliten andel av verdens bønder dyrker genmodifiserte planter på en veldig liten del av verdens landbruksareal. Gen-industrien blåser opp tallene i et forsøk på å overbevise media og politikere om at genmodifisert landbruk er en suksess. Industriens statistikk for Europa er høyst upålitelig, og det indikerer at det antagelig er slik i andre regioner også, sier kampanjemedarbeider Helen Holder i Friends of the Earth Europe.

 

Så vidt Gennytt kjenner til har ikke ISAAA besvart den alvorlige kritikken fra Friends of the Earth.

 

Les mer:

http://www.foeeurope.org/GMOs/position_papers/ISAAA_media_briefing.pdf

 

http://www.isaaa.org/resources/publications/briefs/39/pressrelease/default.html

 

 

 

USA: NY REGJERING, NY LANDBRUKSPOLITIKK

Det er svært spennende å følge med på Obama-regjeringens landbrukspolitikk.

Kommentator Kirsti Heim i Seattle Times konstaterer at den nye regjeringen har et globalt perspektiv og en tekno-optimistisk grunnholdning når det gjelder landbruk. Sagt med andre ord: Den nye landbruksministeren Tom Vilsack mener at Bush-regjeringen har gjort alt for lite for å støtte amerikansk biotek-industri. Signalene fra Obama-regjeringen er i tråd med det globale arbeidet til Bill & Melinda Gates-foundation, som nylig har
bevilget 5,4 millioner dollar til et prosjekt som skal få afrikanske myndigheter til å tillate feltforsøk med genmodifiserte planter.

 

Samtidig jobber innflytelsesrike damer for et økologisk landbruk uten genmodifisering. Statssekretær i Landbruksdepartementet Kathleen Merrigan har tidligere jobbet med økologisk landbruk, og agro-industrien er redd for konsekvensene av Merrigan og Michelle Obamas nye økologiske demonstrasjonshager.

 

http://blog.seattletimes.nwsource.com/philanthropy/2009/04/22/biotech_messages.html

 

http://blogs.desmoinesregister.com/dmr/index.php/2009/04/21/vilsack-pledges-better-push-on-biotech-crops/

 

http://www.usda.gov/wps/portal/!ut/p/_s.7_0_A/7_0_1OB?contentidonly=truen&contentid=2009/04/0121.xml

 

http://www.timesonline.co.uk/tol/news/world/us_and_americas/article6146396.ece

 

 

 

USA: SPRØYTEMIDDELRESISTENT UGRAS

Palmer pigweed, et ugras i amarant-slekten, er blitt et seriøst problem for produsenter av genmodifsert bomull og soya i USAs sørlige delstater.

 

Monsanto anbefaler bøndene å ta i bruk andre sprøytemidler som 2,4-D, et svært giftig middel som er forbudt i Skandinavia, melder det franske nyhetsbyrået France 24. En ny undersøkelse fra Purdue University
dokumenterer at problemet med sprøytemiddelresisten ugras er økende i mange genmodifiserte kulturer. - Problemet er at bøndene stoler for mye på Roundup og de genmodifiserte plantene, sier forsker Bill Johnson ved Purdue.

Les mer:

http://www.france24.com/en/20090418-superweed-explosion-threatens-monsanto-heartlands-genetically-modified-US-crops

 

http://news.uns.purdue.edu/x/2009a/090414JohnsonSurvey.html

 

 

USA: FORBUD MOT GENMODIFISERT TARO

Eksperimenter med genmodifiserte varianter av matveksten taro har vært svært kontroversielt på Hawaii. Nå har lokale myndigheter fremmet lovforslaget "Taro Security Bill", som vil gjøre all utsetting av genmodifisert taro
forbudt de neste fem årene.

 

http://www.mauinews.com/page/content.detail/id/517396.html

 

 

 

AUSTRALIA: STORE DISKUSJONER OM GM-OLJERAPS

Regjeringen i delstaten Western Australia har gitt tillatelse til storskala-forsøk med genmodifisert
oljeraps. Opposisjonen er rasende, og viser til dårlige erfaringer fra andre australske delstater for de bøndene som ikke ønsker å dyrke genmodifisert oljeraps. Den genmodifiserte oljerapsen er tillatt å dyrke i delstatene
Victoria og New South Wales, og oppkjøperen der vil ikke lenger holde all genmodfisert oljeraps adskilt fra de ikke-genmodifiserte avlingene.

 

http://sl.farmonline.com.au/news/state/agribusiness-and-general/general/gm-hurdles-for-wa/1494586.aspx

 

http://www.weeklytimesnow.com.au/article/2009/04/22/72331_grain-and-hay.html

 

 

 

UKAS KAMPANJER:

GMO-moratorium i EU: Deltakerne på den femte europeiske konferansen for GMO-frie regioner har vedtatt et manifest hvor de oppfordrer til et GMO-moratorium i EU.

 

Les mer: http://www.gmo-free-regions.org/

 

Stans Monsantos alfalfa: 80 canadiske organisasjoner kjemper for et forbund mot genmodifisert alfalfa som tåler store doser av sprøytemiddelet Roundup.

Alfalfa pollineres av bier, og organisasjonene er bekymret for genspredning dersom Roundup-alfalfa kommer i fritt salg.

Les mer:

 

http://www.google.com/hostednews/canadianpress/article/ALeqM5hyANmzwl1QLZpOdjvEkpc7LL32UA

 

 

 

NYE PLANTER PÅ BLOKKA:

Tørke-tolerant mais: Forskningssentrene CIMMYT og IITA samarbeider med nasjonale aktører for å utvikle tørketolerante maissorter som ikke er genmodifiserte, og som er tilpasset afrikansk landbruk. Men enn 50 ulike tørketolerante maissorter og -hybrider har blitt utviklet hittil.

Les mer:

 

http://www.cgiar.org/enews/april2009/story_05.html

 

Tørke-tolerante soyaplanter: Et forskningsteam ved det amerikanske landbruksdepartementets Agricultural Research Service skal snart presentere en soyalinje som er foredlet fram for å være mer tørkesterk. Linjen er ikke genmodifisert.

Les mer:

 

http://www.wisconsinagconnection.com/story-national.php?Id=808&yr=2009

 

Genmodifisert supermais: Et forskerteam ledet av Paul Christou fra universitetet i den spanske byen Lleida har framstilt en genmodifisert maissort med økt innhold av betakaroten, folsyre og askorbat (som kan omdannes til C-vitamin).

Les mer:

 

http://news.bbc.co.uk/2/hi/science/nature/8020925.stm

 

Genmodifisert salttolerant sorghum: Et amerikansk og et indisk selskap har undertegnet en avtale om å samarbeide for å utvikle genmodifiserte varaianter av kornarten sorghum som skal kunne dykes på jord medsaltproblemer.

Les mer:

 

http://www.arcadiabio.com/pr_0035.php

 

 

 

***

Kjenner du nokon som kan ha interesse av eit gratis abonnement på Gennytt?

Tips oss på gennytt@oikos.no eller vidaresend dette nummeret til vedkomande.

GENNYTT er eit gratis nyheitsbrev om mat og genteknologi, og vert sendt ut to gonger i månaden. Ansvarleg redaktør er Marit Bendz. GENNYTT vert utgjeve av magasinet Ren Mat. Nyheitsbrevet vert finansiert ved kronerulling. Denne utgåva er støtta av Ren Mat.

GENNYTT vert og lagt ut her: www.oikos.no/renmat

Tips, adresseendringar m.m kan du sende til gennytt@oikos.no