Krampaktige etterligninger

Hva er egentlig galt med å servere kokt torsk og revne gulrøtter?

 

 

Av Marte Rostvåg Ulltveit-Moe

Anmeldelsen stod på trykk i Ren Mat nr 5-2007

 

 

Det finnes grovt sett to måter å være vegetarianer på. Noen lever på soyapølser, soyakjøtt, kornburgere og andre etterligninger, mens andre tar utgangspunkt i vegetabiler og lager god mat.

 

På samme måte er det to innfallsvinkler for dem som lager mat til allergikere. Enten lager man akkurat den samme maten som før, bare full av erstatninger og liksomprodukter. Alternativt kan man ta utgangspunkt i det ungen faktisk tåler, og lage god mat av det.

 

Erstatnings-kokebok

Voksentoppens allergikokebok er skrevet av en overlege, en klinisk ernæringsfysiolog, en kostøkonom og en kokk, som alle jobber på Voksentoppen. Voksentoppen er en del av Rikshospitalets barneklinikk, og gir råd og behandling til barn og unge med blant annet alvorlig allergi.

 

Denne kokeboka henvender seg til dem som vil lage erstatningsmat. Hensikten er helt sikkert god. Mange mennesker føler seg usikre på det gastronomiske området, og da kjennes det sikkert ekstra vanskelig å lage mat til en allergiker. Men det spørs om det egentlig blir noe lettere når ekspertene anbefaler følgende hvite saus til fiskegratengen: Melkefri margarin, glutenfritt mel, rismelk og Odense Erlet eller havrefløte. Hva er egentlig galt med å servere kokt torsk og revne gulrøtter?

 

Lompe uten poteter

Ekspertene understreker blant annet at det ikke er noe generelt råd om å unngå tilsettingsstoffer for barn og voksne med matvareoverfølsomhet. Det stemmer sikkert at allergikere som gruppe ikke er mer ømfintlige ovenfor e-stoffene enn "vanlige" folk. Men det er vel ingen grunn til å lære folk å lage lomper av en pose potetmospulver med diverse e-stoffer, når det funker like greit å bruke kokte poteter.  

 

Allergisk jul

Bokas sterke side er oppskriftene på godsaker. Det er sårt for allergiske barn å alltid bli henvist til gelé uten vaniljesaus. Denne boka utvider reportaret for jul, kos og fest betraktelig.

 

Leserne får også en del kreative råd om erstatninger av vanlige matvarer. Brente "mandler" kan lages av gresskarkjerner, og ostelokket over lasagnen kan ersattes med potetgull.

 

Melkemat er norsk

Konklusjonen blir at denne boka er en god idé som lander med et mageplask. Store deler av befolkningen i Asia lever godt uten å spise hvetemel og melkeprodukter. Det kan også lages mye god italiensk mat uten melk. Da er det ingen grunn til å insistere på å servere fiskegrateng, eller å fornorske risotto-oppskriften ved å bruke melkefritt margarin, når enhver italiener ville brukt planteolje.

 

 

 

Voksentoppens allergikokebok

Oppskrifter uten melk, egg, gluten, soya og nøtter.

Av Ann Eli Mavrakis, Ragnhild Halvorsen, Tommy Dypvik og Anne K. Bueso.

Damm forlag 2007