Dagligvarebransjen gir 110 000 kroner til økologiske skolehager

I forbindelse med kampanjen Naturlig bortskjemt mat høsten 2007 gikk dagligvarebransjen sammen og opprette et Økobarnefond for utvikling av økologiske skolehager i Norge. I mai 2008 delte Oikos på vegne av bransjen ut 110 000 kroner til prosjekter over hele landet.

- Flere tusen elever vil få glede av dette og vil selv erfare hvordan de kan produsere økologisk og miljøvennlig mat, sier Reidar Andestad i Oikos.

Totalt elleve prosjekter får midler. Flere skoler vil satse på grønnsakhage, drivhus, innkjøp av planter og trær og redskaper som trengs for elevaktivitet. Hele tre skoler i Nordland får støtte, f.eks. på Røst hvor blir det oppstart av ny skolehage. I Telemark er det to skoler på Gvarv og på Notodden som etablerer grønnsakhage. De kjente skolehagene Geitmyra i Oslo og Øverland gård i Bærum får midler til utvikling av sine tilbud som omfatter flere hundre elever.

I juryen for økobarnefondet satt Reidar Andestad fra Oikos og Kirsty McKinnon fra Bioforsk Økologisk.

Det er Rema 1000 Norge, Coop Norge, Norgesgruppen, ICA Norge og Alternativ Mat som gjennom dette gir en rekke elever muligheten til å dyrke egne grønnsaker, frukt og andre matvekster. Alternativ Mat har dessuten allerede bevilget midler til neste års utdeling fra Økobarnefondet.

- Dette er glimrende gjort av de tunge matvarekjedene som her viser et samarbeidsvilje og ansvar for sunnhet, matglede og uteaktivitet i skolen. I Oikos - fellesorganisasjonen for økologisk produksjon og forbruk - håper vi at dette vil stimulere en rekke flere skoler og barnehager til å sette i gang med skolehager og lage gode opplegg rundt dette, sier Reidar Andestad.

I tabellen under kan du lese hvilke skoler som har fått tildelt midler fra økobarnefondet i 2008.

Skole Prosjektaktiviteter
Bindalseidet friskole Ustyr, gjerde, leie av jord og pøying
Småtrinnet, Røst barne og u-skole Omlegging til økologisk, materiell
Hjuksebø skole, Sauherad Etablering av skolehage
Steinerskolen, Nøtterøy Elev-utstyr til skolehage Solli Gård
Steinerskolen Oslo/Bærum Toalett, drivhus, kamera
Oslo kommune - Geitmyra Miniskolehage, pedagogisk materiell
Synnøve Borge, Ås Pedagogisk materiell/lønn
Berg skole, Sømna Veksthus, redskapsbu, vannpost
Steinerskolen Skjold, Rådal Innkjøp av frø, planter
Sauherad, Gvarv skole Omlegging til økologisk, prosjekt, tre
Steinerskolen Fantoft, Bergen Drivhus


Kontaktperson

Reidar Andestad, daglig leder Oikos
Mobil 412 71 664
E-post reidar@oikos.no