Mer ernæring i økologisk mat sier det franske Mattilsynet

Det franske Mattilsynet (AFSSA) ved Dr. Denis Lairon* har gjennomført en oppdatert studie og kritisk evaluering av ernæringskvalitet og hygienekvalitet i økologisk mat. De konkluderer med at økologisk matproduksjon og foredling har mange fordeler, både bedre næringsinnhold og midre forurensing.

 

 

Franskmennene fikk med seg det britene overså


I motsetning til den negative rapporten som kom fra det britiske Mattilsynet tidligere i år, har franskmennene fått med seg de positive resultatene fra QLIF, den hittil største studien av økologisk mat som er gjennomført.

Dette er en viktig analyse siden den også tar med den siste store EU-undersøkelsen på forskjeller mellom økologisk og konvensjonell mat. Studien er dermed både mer oppdatert og mer positiv, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos.

Konvensjonelt landbruk har alvorlige begrensinger og bivirkninger


Dr. Lairon skriver: Fram til nå har industrialiserte konvensjonelle produksjons-metoder klart vist seg å ha alvorlige begrensinger og bivirkninger. Eksempler er verdensomspennende forurensing fra sprøytemiddelrester i næringskjeden og vannkilder, samt redusert næringsinnhold og smak på grunn av lavkostnads- og intensiv matproduksjon og/eller viderebehandling.

Dr. Lairon skriver videre at økologiske landbrukssystemer allerede har bevist at de produserer mat med høy kvalitet. For å sikre bærekraftig matproduksjon i nær framtid, foreslår han også hvordan økologiske metoder kan bli enda bedre.

 

Konklusjoner

Noen av de viktigste konklusjonene i rapporten er som følger:

1. Økologiske planteprodukter inneholder mer tørrstoff (mer næring) og høyere nivå av mineraler.
2. Økologiske planteprodukter inneholder mer antioksidanter sånn som fenoler og salisylsyre,(som er kjente for å beskytte mot kreft, hjertesykdommer og mange andre helseproblemer).
3. Økologiske grønnsaker inneholder mye mindre nitrater, ca. 50% mindre (høye nivåer av nitrater er knyttet til sykdommer som diabetes og Alzheimers).
4. Karbohydrat-, protein- og vitaminnivåer er ikke godt nok dokumentert.
5. Økologiske kyllingfileter inneholder 2-3 ganger mindre fett og signifikant høyere nivå av n-3 fettsyrer (som har vist seg å være kreftforebyggende).


* Forfatter av rapporten, Dr. Denis Lairon har doktorgrad i biokjemi og er direktør for INSERMs forskningsenhet ved medisinsk fakultet på Universitetet i Marseille.
INSERM = Nasjonalt institutt for helse- og medisinsk forskning i Frankrike.

 

Hele rapporten finner du her http://swroc.cfans.umn.edu/organic/ASD_Lairon_2009.pdf

 

Kontaktperson:
Reidar Andestad, daglig leder, Oikos 41 27 16 64 e-post reidar@oikos.no