NYHETSBREV NR 01/2010 FRA OIKOS

Nyhetsbrev 5. januar 2010

Godt nytt år!

 

 

NORGE: Økomatøkning på 7,6 % i 2009

 

Salget av økologisk mat i dagligvarebutikker har økt med 7,6 % i 2009 sammenlignet med samme periode i fjor skriver VG, basert på rapport fra The Nielsen Company.

 

Det er gledelig at omsetningen av økologisk mat har fortsatt å øke i 2009, sier daglig leder i Oikos, Reidar Andestad. Mange har spådd tilbakegang i "kriseåret", der mange forbrukere har endret handlemønster til fordel for lavprisbutikker med lite økovareutvalgt.

 

Kilde: Oikos / VG

 

USA: Fortsatt økt salg av bærekraftige og økologiske produkter i 2009

 

Til tross for den verste tilbakegangen i amerikansk økonomi på flere tiår, har salget av økologiske og bærekraftige produkter fortsatt å øke. Salget av bærekraftige og etiske produkter, fra energieffektive lyspærer til økologisk mat, økte med nesten 9 % i 2009, til ca 38 milliarder dollar, kan man lese i et nyhetsbrev fra Organic Monitor.

 

Kilde: Oikos / Organic Monitor

 

DANMARK: Serveringa ved klimatoppmøtet var ein økologisk suksess

 

Over 2/3 av dei 100 000 måltida som vart servert under klimatoppmøtet i København i desember var økologiske. Ein stor del av måltida var i tillegg vegetariske. Dermed ble det spart kraftig på kjøtet, som er den verste CO2-syndaren blant matvarene. Toppmøtet i København var derfor ein god demonstrasjon av korleis ein får store økologiske forsyningskjeder til å fungere, når mange mennesker skal bespises etter bærekraftige prinsipp, er konklusjonen i ein førebels rapport fra Aalborg Universitet.

 

Kilde : Oikos / Aalborg Universitet

 

ZAMBIA: Positive resultater i Oikos' økobomullsprosjekt

 

Oikos' utviklingsprosjekt i Zambia - ODISSA - kan vise til positiv utvikling så langt. Første 3 års periode fra 2007-09 er nå over og nesten 2 500 personer har deltatt på kurs om økologisk landbruk. - Vi satser på å fortsette 3 år til, forteller prosjektleder Maiken Pollestad Sele, i Oikos.

 

Les mer om ODISSA-prosjektet her.