NYHETSBREV NR 03/11 FRA OIKOS – ØKOLOGISK NORGE

Nyhetsbrev 25. Januar 2011

Forsvaret sier nei til transfett og ja til økomat

 

Forsvaret vil fra 1. januar 2011 ikke kjøpe inn mat og produkter som inneholder industrielt modifisert transfett og palmeolje. De stiller også krav til sine leverandører om at de skal kunne levere økologiske produkter, skriver Agropub. - Helst vil vi også unngå all palmeolje helt, men vi sier i alle fall nei til den som ikke er bærekraftig. Kravene til våre leverandører er en del av Forsvaret sin satsing der vi vil ta vår del av miljø- og samfunnsansvaret, sier Pål H. Stenberg ved Forsvarets logistikkorganisasjon.

 

- Det er gøy når forsvaret viser at de er opptatt av å forsvare soldatenes helse, nå venter vi at flere virksomheter følge etter og stiller lignende krav ved sine matinnkjøp. Aksepterer norske sykehus transfett i sitt kosthold? , spør Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

 

10 % bruker økologisk mat under svangerskapet

 

Hvem spiser økologisk mat når de er gravide? Er det kun spesielle grupper? Hva slags økologisk mat er mest populær? En fersk studie fra Folkehelseinstituttet gir noen svar. Studien omfatter nesten 65 000 kvinner i den norske mor og barn-undersøkelsen.

 

- Undersøkelsen viser at gravide er mer bevisste på sunt og økologisk kosthold enn snittet i befolkningen, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Vi ser også at andelen av barnemat som er økologisk er høyere enn økoandelen for andre produkter i Norge.

 

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge / Folkehelseinstituttet

 

 

Rekordvekst i Nederland

 

Salget av økologiske produkter har steget med 20 prosent til 229 millioner euro for de tre første kvartalene i 2010, melder Landbrukets Økonomiske Institutt i Nederland. Dette er den største veksten som har vært de siste ti årene. - Det er spennende å følge utviklingen i Nederland siden vi i Norge har så mye handelskontakt med landet og en del innflyttere som ofte er ekstra miljø- og økologisk bevisste, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

 

28 millioner til forskning hos Bioforsk Økologisk

  

Bioforsk Økologisk på Tingvoll har fått prosjekter for rundt 28 millioner kroner, fordelt på fire år. Forskningssenteret på Tingvoll får opp mot 12 millioner for å forske på grovfôr og produktivitet i økologisk landbruk. Nesten 10,4 millioner skal brukes til å forske på å redusere flåttbårne sjukdommer på sau, og rundt 2,4 millioner for å se på flått og hjort. Det tilsvarer cirka 600.000 kroner i året, forteller direktør Kristin Sørheim.

 

- Dette er viktige prosjekter for å utvikle økologisk landbruk, sier fagsjef Jon Magne Holten, i Oikos - Økologisk Norge, som gleder seg over at det faglige arbeidet ved Tingvoll blir styrket. Flåttproblemene gjelder mange husdyr i Norge og skaper helseproblemer for dyrene og ofte økonomisk tap for bonden.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

 

Fagseminar og årsmøte Oikos Midt-Norge

 

Oikos Midt-Norge arrangerer sitt fagseminar og årsmøte under Rørosmartnan. Fagseminaret har tema jordbiologi - agronomi og klima og Røroskua. Det blir også omvisning på Rørosmeieriet og enkel servering med lokalt og tradisjonelt preg.

 

Tid: fredag 18.februar 2011

Sted: Røros videregående skole

Påmelding: tlf 97579890/ rhorvli@oppdal.com

 

Mer informasjon.