NYHETSBREV NR 04/08 FRA OIKOS

NYHETSBREV 11. FEBRUAR 2008

Nye Ren Mat
Ren Mat er slått sammen med Grobladet, og Nye Ren Mat lanseres denne uka.
- Nye Ren Mat har et bredere perspektiv og høyere ambisjoner, sier redaktør Marte Rostvåg Ulltveit-Moe. - Framover skal vi blant annet bringe mer fagstoff om de økologiske løsningene, og skrive mer om hva folk kan gjøre i egen hage og på eget kjøkken. Samtidig beholder vi fokus på øko-politikk, øko-produkter og øko-forskning.

Les mer om Nye Ren Mat her:
http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=10577&wce=lag_ren_mat


Godt besøkt agroøkologikurs
På Universitetet for miljø- og biovitenskap (UMB) er det nå over 30 påmeldte studenter til kurset "The ecology of food and farming systems". Kurset, som varer i 10 uker, er et samarbeid mellom de nordiske landbruksuniversitetene og gjennomføres ikke i et fysisk klasserom, men i et internett-basert "virtuelt" klasserom. Studenter fra hele verden er representert. Pågangen til kurset har vært så stor at UMB har måttet innføre antallsbegrensning, og er det kurset på master-nivå ved Institutt for plante- og miljøvitenskap som har flest studenter. Sentralt i kurset står en "case study" som tar utgangspunkt i en økologisk drevet gård på Sjælland i Danmark.

Kilde: Aage Holm, UMB


Nye øko-produkter
Det kommer stadig nye økologisk på markedet. Den siste tiden har vi bl.a. sett at Tine har kommet med to nye kremoster og prior har kommet med kylling. Nå har Ideal kommet med økologisk flatbrød. Fra i dag skal det bli mulig å kjøpe økologisk fisk i Ultra.

Kilde: Oikos, http://www.fiskaren.no/incoming/article162317.ece, http://www.handelsbladetfk.no/artikel.asp?artikelId=120203&strukturId=3&visa=1


Det krever sin bonde
NILF - Norsk Institutt for landbruksøkonomisk forskning har gjennomført en undersøkelse blant økologiske melkebønder. Undersøkelsen viser at bøndene har bedre økonomi nå enn før omleggingen og at gårdene er effektivt drevet.

Kilde: http://www.nilf.no/Forsiden/Bm/2008/S20080207-Okomelkbonder.shtml