NYHETSBREV NR 10/11 FRA OIKOS – ØKOLOGISK NORGE

Nyhetsbrev 06. april 2011

Omstridte E-stoffer

 

- Bruken av tilsetningsstoffer som nitritt, bør forbys, uttaler ernæringsfysiolog i Oikos - Økologisk Norge, Kari Tande Hansen i fredagens utgave av Dagbladet. Nitritt er et kreftfremkallende stoff som benyttes for å gi finere farge på kjøtt, men også for å forhindre matforgifting som følge av bakterien clostridium botulinum.

 

- I økologisk kjøtt benyttes ikke nitritt, og dette er uproblematisk, sier Tande Hansen. Hun oppfordrer folk til å velge økologisk kjøtt for å unngå det kreftfremkallende stoffet. Dagbladet har laget en oversikt over de mest omstridte tilsetningsstoffene i norsk mat som kan føre til negative helseeffekter. Ingen av disse tilsetningsstoffene er tillatt i økologiske matvarer.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge / Dagbladet papirutgave

 

Drammen, Lier og Nedre Eikers beste økobutikker!

 

Fredag 1. april ble de siste butikkene i kampanjen Aktiv Øko kåret. Sammen med Økologisk Fremtid kåret Oikos - Økologisk Norge Meny Union Brygge til beste økobutikk i Drammen, Meny Liertoppen til beste økobutikk i Lier og Coop Obs! Buskerud til beste økobutikk i Nedre Eiker.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

  

Hva skal vi smøre oss med?

 

Dagligvarehandelen.com publiserte saken "Villedende om miljøgifter i kosmetikk" mandag 4.april. Den er basert på en presseuttalelse fra Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) som mener at kosmetikk på det norske markedet er trygg.

 

- Vi mener at det ikke er forsket nok på dette og at det er ansvarsfraskrivelse både fra kosmetikkleverandørene og fra norske ansvarlige myndigheter. Mattilsynet har i flere sammenhenger sagt at det å forske på cocktaileffekt er vanskelig og dyrt, og derfor blir det i liten grad gjort slik forskning. Vi etterlyser en mye sterkere føre-var holdning, sier seniorrådgiver Sele i Oikos, som legger til at det finnes gode alternativer til kosmetikk med miljøgifter.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge

 

 

Overlege Berit Nordstrand med egen kostholdsside

 

Overlege og seksbarnsmor Berit Nordstrand er lidenskapelig opptatt av at vi skal spise slik at vi har overskudd for livet. Oikos - Økologisk Norge gratulerer henne med en nyttig og flott web-side og en blogg som mange kostholdsinteresserte vil ha stor glede av, sier Reidar Andestad.

 

Kilde: Oikos - Økologisk Norge / beritnordstrand.no

 

 

Vil du bli økodemonstratør?

 

Over flere år har Oikos jobbet med å spre informasjon om økologisk landbruk og å la kunder og butikkansatte smake økologisk mat gjennom demo i butikk. Vi har en trofast gruppe demofolk som gjør en flott jobb, men vi trenger flere som kan ta oppdrag for oss, særlig i området rundt Bergen og Kristiansand. Ta kontakt med Kristina Alnes om dette høres interessant ut, kristina@oikos.no 

 

Les mer