NYHETSBREV NR 11/08 FRA OIKOS

NYHETSBREV 5.mai 2008

Hovefestivalen får egen økopølse!
10.000 pølser skal mette sultne festivalgjengere på Hovefestivalen 2008. I år får
festivalen sin egen, økologiske festivalpølse.
Det er pølsemakeren Leiv Vidar som har inngått samarbeidsavtalen med Hovefestivalen 08. Det trengs 900 kilo pølser for å lage nok til å mette sommerens festivalgjengere.

Et løft for økofestivallandet Norge, sier Idun Leinaas i Oikos. Leinaas rådgir festivaler i Norge som vil servere økologisk mat, og har vært i dialog med Leiv Vidar om produksjon av økologiske pølser. På sikt ønsker Leiv Vidar å kunne levere dette til flere festivaler rundt om i landet, og kommer dermed med et tilbud som mangler i markedet.

kilde: http://www.agderposten.no/article/20080428/LOKAL8/107842658


Ny rapport: økolandbruk i sultrammet Etiopia ga økte avlinger
Den svenske Naturskyddsföreningen presenterte i forrige uke en rapport fra Tigrayprosjektet i Etiopia som foreninga har gitt støtte til. I en fattig region nord i Etiopia har ei negativ utvikling med reduserte avlinger og kraftig jorderosjon blitt snudd. Prosjektet som først og fremst retter seg mot småbrukere har blant annet gitt høyere avlinger, høyere grunnvannsnivå, bedre jordfruktbarhet, økte inntekter og styrket kvinnenes posisjon. Prosjektet skaleres nå opp og spres i hele Etiopia.

- I dag forener en tradisjonell og ny kunnskap på mange områder i utviklingsland med fantastiske resultat. Hvis disse initiativene for bærekraftige jordbruksmetoder skaleres opp, er det godt håp for å bekjempe fattigdommen og trygge tilgangen på mat for alle mennesker i dag og i framtida, sier Mikael Karlsson, styreleder i Naturskyddsföreningen.

Kilde: http://www.naturskyddsforeningen.se/natur-och-miljo/aktuellt/?news=1370  
Last ned rapporten: http://www.naturskyddsforeningen.se/upload/rapport-ekologiskt-i-etiopien.pdf


Dansker foretrekke øko-snop
Det er like mye sukker i det økologiske godteriet som i det konvensjonelle, men dansker foretrekker økologisk snop når de vil ha noe søtt. I følge politiken.dk er dette fordi danskene vil unngå tilsetningsstoffene som er i konvensjonelt godteri.

Kilde: http://politiken.dk/tjek/dagligliv/mad/article503805.ece


Coop Sverige åpner øko-butikk
Coop Konsum Avenyn i Gøteborg har lenge hatt en relativt stor andelsomsetning av økologiske varer. Nå skal de åpne en økologisk butikk i butikken. Denne butikken skal kun ha økologiske varer. Den økologiske butikken skal dele lokale med en kafé som også skal satse på økologi. Sortimentet i butikken skal bestå av 1300 varer.
Representanter fra Oikos besøkte den opprinnelige Konsum Avenyn i september 2007 og vi observerte 243 forskjellige økologiske produkter. De hadde et økologisk alternativ i de fleste kategorier.

Kilde: http://www.e24.se/branscher/konsumentvaror/artikel_439845.e24, Oikos.