NYHETSBREV NR 12/10 FRA OIKOS

NYHETSBREV 6. april 2010

Biola-seier igjen - blir den nå økologisk?

 

Oikos - Økologisk Norge har tidligere meldt at som følge av ny EU lovgivning blir betegnelsene "øko" og "bio" rettsbeskyttet til økologiske produkter i Norge. Mattilsynet har gitt beskjed til Tine og Q-meieriene at regelverket får konsekvenser for deres merkevarer Biola og BioQ. Begge seriene må legges om til økologisk eller markedsføres under andre navn. Tines' søknad om dispensasjon fra vedtaket har nylig blitt avvist av Mattilsynet.

  

- Når Tine informerer om at de har for mye økologisk melk bør valget være enkelt. Oikos - Økologisk Norge har notert at Tine ikke har avvist å gjøre Biola- produktene økologiske, sier Kristina Alnes, markedssjef i Oikos - Økologisk Norge. Nå håper vi de setter fart i dette utredningsarbeidet.  Om omleggingen skjer vil det være et offensivt grep fra Tine som kan føre til en vesentlig økning i omsetningen av økologiske meieriprodukter i Norge.

 

Kilde: Oikos

 

 

Økologisk overproduksjon

 

Tine og Nortura har til sammen tapt 30 mill kroner på sin økologiske produksjon det  siste året, skriver Nationen 30.mars. - For et par år siden var det for lav økologisk produksjon i Norge, det er riktig at det nå produseres mer melk og kjøtt enn det som omsettes som økologisk, sier daglig leder Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge. Den gledelige veksten i antall økologiske produsenter de siste par årene har gitt en volumøkning på kjøtt og melk som markedet foreløpig ikke har tatt unna. Både Nortura og Tine har iverksatt tiltak for å redusere mottatt mengde. Oikos hadde møte med Tine sist uke og drøftet tiltak.

 

- Oikos ber om økt markedsføring av de økologiske produktene og har kritisert Tine for taushet på dette området. Vi etterlyser også nye volumprodukter som økologisk Biola, fløte og brunost. - Vi er optimistiske med tanke på at økologisk handel vil ta seg opp i løpet av året, sier Reidar Andestad.

 

Kilde: Oikos / Nationen

 

 

Hageråd til Jens

 

I et felles brev fra Natur og Ungdom, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Oikos oppfordres statsminister Jens Stoltenberg til å følge Barack og Michelle Obamas eksempel ved å anlegge en økologisk kjøkkenhage ved statsministerboligen.

 

Les brevet her.

 

 

Vårens kompostkurs

 

Er du interessert i å lære hvordan å omgjøre potetskrell, døde kaktuser, kyllingbein og fiskeslo til nydelig gjødsel? Da kan vårens kompostkurs være noe for deg.

 

Grønn Hverdag arrangerer kompostkurs på vegne av renovasjonsselskapene i en rekke Østlandskommuner. Mer i informasjon om kursene finner du her.

 

Buskerud foregangsfylke i økologisk landbruk: Jordliv og jordprosesser "Levende Matjord" arrangerer en rekke kurs i kompostering, se informasjon om de her.