NYHETSBREV NR 13/09 FRA OIKOS

NYHETSBREV 30.mars 2009

Oikos Øst lanserer Bondens Økologi i Oslo og Akershus!
Savner du gode salgsargumenter for økologiske produkter? Vil du lære mer om økologisk landbruk? Er det vanskelig å besvare kundenes spørsmål? Kan du stole på at maten er dyrket økologisk? Vil du vite hvordan maten produseres? Treffe en økobonde? Da inviterer vi deg og dine medarbeidere på gårdsbesøk med kursing om økologisk landbruk og økologiske produkter.

Kurset "Bondens Økologi" finner sted på en økologisk gård. Programmet inneholder en spennende omvisning på gården hvor informasjon kombineres med opplevelse. Bonden selv er din lærer.
Kurset passer for medarbeidere i butikk og storkjøkken og andre grupper som trenger en innføring i økologiskproduksjon.

For mer informasjon på hjemmesiden til Oikos Øst


Gift i norsk korn skaper problemer
I følge Bondebladet er innholdet av mykotoksiner i konvensjonelt korn så høyt at industrien sliter. De vil ha strengere kvalitetskrav for det norske kornet.
Kristian Thunes, ansvarlig for handel med norsk korn i Strand Unikorn, sier at vi må betrakte soppen som en farlig skadegjører. Han etterlyser regler for dyrking av norsk korn, som skal redusere smittepresset og sikre kvaliteten. Han vil ha krav til såkorn, jordarbeiding, vanning, behandling av halm og bruk av plantevernmidler.

Mindre gift i norsk økologisk korn

Forskningsleder Guro Brodal i Bioforsk forteller at det finnes eksempler på økologisk kornproduksjon som kommer bedre ut enn konvensjonell. En av forklaringene kan være at de økologiske åkrene ikke blir sprøytet mot sopp. Forskerne mener de ulike soppene konkurrer om å få utfolde seg på åkeren. Fusarium er de soppene det er vanskeligst å sprøyte mot, og når andre sopptyper forsvinner fra åkrene, får disse bedre vilkår.

Kilde: http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=11078&wce=dokument


Økologisk påske
Det nærmer seg påske og derfor kommer vi med noen tips til hvordan denne høytiden kan bli mer økologisk. Økologiske egg hører selvfølgelig med i påsken både som pynt og som mat. Og hva er vel påsken uten en saftig økologisk lammestek, med økologiske poteter og rotgrønnsaker. Økologisk drikke er heller ikke noe problem: Prøv god økologisk eplemost eller kanskje litt vin? På skituren ligger selvsagt økologiske appelsiner og en termos med økologisk og fair trade kakao i sekken. "Turmaten" kan også nytes hjemme i stua. Vel bekomme og god påske.Nyhetsbrevet tar pause til etter påske, vi benytter derfor anledningen med å ønske alle våre lesere en riktig god påske!