NYHETSBREV NR 13/10 FRA OIKOS

NYHETSBREV 12. april 2010

Statsråd Brekk til dagligvarekjedene: Få økovarene ut i butikk!

Økomarkedet falt i volum i Norge i 2009, mens salget økte i våre naboland som slet med større konsekvenser av finanskrisen. Nå utfordrer Brekk bransjen, som i 2008 ba ham om større norsk økologisk produksjon, til å få økovarene ut i butikk og til fornuftig pris.

 -  Jeg tror at dersom vi får en god tilgjengelighet og riktig pris, vil veksten vi så til og med 2008 i omsetning av økologisk mat ta seg opp og fortsette. Rett og slett fordi norske forbrukere blir mer bevisste, sier Brekk i helgens Ø-magasin.

 

Kilde: Oikos / Ø-magasinet

 

GMO-maisåkrar vert slagmarker i USA

Storstilt dyrking av genmodifisert mais er årsaka til ei eksplosiv spreiing av skadedyret Western Bean Bullworm (Loxagrotis albicosta Smith) i USA. Larva meskar seg med maiskolbetuppen, og det er rapportert massive skadar frå dei regionane der MON810 vert dyrka i stor skala. På ein internasjonal konferanse i Bremen nyleg, presenterte Testbiotech drastiske tal over situasjonen, skriv Gennytt.

Kilde: Oikos / Gennytt

 

Melhus satser økologisk også i barnehager og SFO

Melhusbarn får mer økologisk mat. Fra 2010 er målet at 20 prosent av maten i barnehager og SFO skal være økologisk. Ansatte i barnehager og skoler i Melhus får nå muligheten til å lære seg å lage økologisk mat, skriver Trønderbladet.

- Melhus kommune viser hvordan ting kan gjøres i praksis og de bør være modell for andre kommuner, sier Reidar Andestad i Oikos - Økologisk Norge

 

Kilde: Oikos / Trønderbladet

Norge bedre på økodesign enn Danmark

En dansk rapport viser at økologiske varer burde kunne selge vesentlig mer med bedre design. NRK FBI har sett på design av økologiske varer i Norge og Danmark, og kommenterer at Norge er bedre enn Danmark på økodesign.

-Mange av de økologiske varene i Norge fremstår med moderne og tiltalende design, sier daglig leder i Oikos - Økologisk Norge, Reidar Andestad. Men varene må ut i butikk og syns godt der for at omsetningen skal kunne øke.

 

Kilde: Oikos / FBI

Facebookgruppe for økologisk Biola og Bio-Q

Nå er den her, facebookgruppen for de som vil oppfordre Tine og Q-meieriene til å gjøre Biola og Bio-Q økologisk. Oikos har ved flere anledninger oppfordret meieriene til å satse på økologisk produksjon av disse melkeproduktene.  Talsperson for Miljøpartiet de Grønne, Steinar Båtstrand, har dannet facebookgruppe for denne saken. Hittil har gruppen nesten 400 medlemmer.

 

Bli med i gruppen!