NYHETSBREV NR 18/10 FRA OIKOS- ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 19. mai 2010

Lite begeistring for svanemerking av brød

Bør stiftelsen Miljømerking starte med svanemerking av brød? Det var temaet i København tirsdag, på et første felles, nordisk møte mellom representanter for det nordiske Svanemerket, Coop, økologiorganisasjoner og sertifiseringsselskaper. Bakgrunnen er at det nordiske miljømerket Svanen har begynt å utrede kriterier for svanemerking av brød og gjerne ville drøfte status og veien videre med de økologiske organisasjonene i Norden. - Jeg var veldig åpen for at dette kan være god mulighet for å styrke miljøkriteier rundt matvirksomheter, men jeg ble gjennom dialogene på møtet usikker på om en blanding av økologimerking og svanemerking av mat er en god vei å gå, oppsummerer Reidar Andestad som deltok fra Oikos - Økologisk Norge

Kilde: Oikos

 

Jordbruksforhandlingene i havn

Fredag meldte Småbrukarlaget at de ikke kunne være med videre i forhandlingene fordi det var grupper som ville få sin økonomi svekket som følge av oppgjøret. Lørdag ble det enighet mellom Bondelaget og Staten om en avtale. Totalt har oppgjøret en ramme på 950 millioner

 

- Oikos - Økologisk Norge er skuffet over resultatet. - Vi er skuffet over at avtalepartene ikke har tatt hensyn til at vi nå har et fall i antall økologiske produsenter, sier Jakob Bjerkem, styreleder i Oikos - Økologisk Norge.  Det er sviktende oppfølging av 15 % målsettingen.

Kilde: Oikos

 

Aktiv ØKO: Mange bevisste på forskjeller i hønsehold

I forrige ukes konkurranse i kampanjen Aktiv Øko, spurte vi hvilke krav som stilles i økologisk hønsehold. De fleste innsendte svar hadde med flere viktige elementer. Et spesielt godt svar hadde ukens vinner, Monica Sørensen.

 

- Mange er bevisste på at det er store forskjeller mellom burhønshold og økologisk hønsehold, sier Kristina Alnes, markedssjef i Oikos - Økologisk Norge. En opinionsundersøkelse utført av Infact for Dyrevernalliansen viser at 84 % mener frittgående høner med utemuligheter har det best - Det vil altså si økologiske høner, fordi det bare er de som har krav på å gå ute.

Les mer her.

  

Biedød: 1/3 av verdens matproduksjon i fare

Så mye som 1/3 av all matproduksjon i verden kan være truet på grunn av at flere milliarder bier har dødd på verdensbasis de siste fire årene. I USA har over 1/3 av biene i landet ikke overlevd,- for fjerde år på rad. Forskerne vet ikke hva som er grunnene til den massive biedøden, men antar at bruk av sprøytemidler er en av hovedgrunnene, skriver The Guardian. Urix på NRK viste også et innslag om saken 11.mai.

Kilde: Oikos

 

Nytt fra kampanjen AKTIV ØKO

Butikktestingen er i gang! I uke 19 var det butikkene i Sande som ble testet for økoutvalget, mens testing i Oslo-butikkene begynner denne uken. Det er fortsatt stort engasjement i kommunene og vi trenger flere frivillige butikktestere!

Les mer her

 

Ukens konkurranse

Hver uke i mai og juni vil det bli lagt ut ukens spørsmål på Oikos-sidene. Vi trekker en vinner blant de med riktig svar som får tilsendt en miljøvennlig bærepose

 

Ukens spørsmål er:

Hvor mange typer økologiske supper finnes i norske dagligvarebutikker og hvilke merker selges de under?

 

Delta i konkurransen ved å sende dit svar og din postadresse til kristina@oikos.no

 

Fagdag Biodynamisk /økologisk hage

 

Har du eller vil du ha en Biodynamisk /økologisk hage? Biologisk-dynamisk Forening inviterer til Fagdag lørdag 29. mai 2010 på Ås. 

 

Biodynamisk og økologisk dyrking er helt avhengig av en levende og fruktbar jord for å lykkes. På Fagdagen 29. mai vil vi spesielt se på hvordan man legger opp en hagekompost og hvorfor god kompost er gull verdt i hagen.

 

Les mer her.