NYHETSBREV NR 19/08 FRA OIKOS

NYHETSBREV 8. september 2008

1000 tonn økologiske egg i 2008
Norturas økologiske høner blir stadig flere og verper som aldri før. Kategorisjef økologi i Nortura, Karine Rød Haraldsson, sier Nortura trolig vil sende mer enn 1000 tonn økologiske egg ut på markedet i 2008. Går man bare fem år tilbake i tid, var volumet en femtedel av dagens volum, dvs snaue 200 tonn egg. Hittil i år har salget av økologiske egg økt med 19 % i forhold til 2007 og utgjør nå 4 % av totalsalget på egg.
Det går også meget bra med salget av økologisk storfe og lam. Fra 2006 til 2007 økte salget med 53 %, mens det hittil i 2008 har økt med ytterligere 56 %.
Første halvår 2008 er 72 % av det innveide kjøttet solgt videre som økologisk. Dette er en formidabel økning i anvendelsesgraden fra i fjor, hvor anvendelsesgraden for alt økokjøtt var 42 %.
Karine Rød Haraldsson kan ikke klage på salget av økologisk kylling heller. - Økologisk kylling har vært på markedet siden februar og har solgt bedre enn prognosene våre. Vi kan ikke si annet enn at det har vært en suksess, sier Haraldsson fornøyd.

Kilde: Oikos, Nortura


Oikos' pristest fikk ICA til å senke prisene på økologisk frukt og grønt
I en prisundersøkelse Oikos gjennomførte i uke 31 i Oslo, kom ICA-butikkene svært dårlig ut. Økologisk frukt var 70 % dyrere hos Rimi enn hos Coop Prix, mens prisforskjellen på et kilo økologisk gulrot og potet hos ICA Nær og Coop Mega var på over 90 %. Informasjonssjefen i ICA Norge, Bjørn Friis, uttalte til Nationen at han var glad for den vekkeren Oikos' pristest hadde gitt dem, og at prisene, som var altfor høye, skulle bli satt ned.
- Det er svært gledelig å se at ICA har holdt ord og faktisk allerede har redusert priser på økologisk frukt og grønt, sier markedssjef i Oikos, Kersti Mathiassen. En ny runde i butikker både i Oslo, Grimstad og Kristiansand viser nemlig nye takter fra ICA. For to uker siden måtte man ut med 66,50 kr til sammen for et kilo økologisk gulrot og et kilo økologisk potet hos ICA Nær, mens kassalappen nå viser behagelige 35,80. - ICA Nær har redusert prisen på økologisk gulrot og potet med over 40 %, og hos ICA Supermarked har de redusert prisen på økologiske epler med 33 % og økologisk appelsin med 56 %. Nå kan man handle gode økologiske grønnsaker og frukt også hos ICA til hyggelige priser, forteller en fornøyd Mathiassen.

Kilde: Oikos


En ny gladmelding fra Tine
Tine har kommet med økologisk skummetmelk. I første omgang vil den kun bli å finne i butikkene på Østlandet. - Dette er det viktigste økologiske produktet som har kommet på markedet på lenge, sier Reidar Andestad, daglig leder i Oikos.
Oikos håper volumet av økologisk skummet melk snart kommer opp på et så høyt nivå at TINE også vil starte opp med å produsere dette for resten av landet.

Kilde: http://www.oikos.no/newsread/news.asp?docid=10709&wce=dokument