NYHETSBREV NR 19/10 FRA OIKOS- ØKOLOGISK NORGE

NYHETSBREV 26. mai 2010

Framtidas økologiske mat

 

I forbindelse med den nye landbruks- og matmeldinga om framtidas landbruk har statsråd Lars Peder Brekk bedt om klar tale. Det skal han få, skriver fagsjef Jon Magne Holten i Oikos - Økologisk Norge i en kronikk i Nationen.

 

Les kronikken her.

 

 

Superkokk velger økologisk

 

Den danske kokken Esben Holmboe Bang har blant annet arbeidet ved restauranten Noma i København, som nylig ble kåret til å ha verdens beste kjøkkken. Han er opptatt av å skape et best mulig matinntrykk og besøker mange produsenter for å sikre seg de beste råvarene. - Jeg er skuffet over standarden i Norge på grønnsaker, meieri og kjøtt fra de store leverandørene, sier Holmboe. Han mener de store selskapene ikke har god nok kontakt med produsentene for å få fram det beste i råvarene. En må ha matsjel og kjærlighet til råvarene om en skal få frem det beste, sier han.

 

Kilde: Oikos

 

 

Gennytt: GM-bomull i Kina gjev insektinvasjon

 

Kinesiske agronomar har for første gong dokumentert at store areal med plantar som er genmodifiserte for å produsere ei insektgift fører til invasjon av skadeinsekt. I seks provinsar i det nordlege Kina har ein sett ein slik reaksjon når ein konvensjonell kultur vert erstatta av ein genmodifisert, skriv den franske avisa le Monde og viser til artikkel i tidsskriftet Science 14. mai.

 

Kilde: Oikos

 

Ukens konkurranse

 

Hver uke i mai og juni vil det bli lagt ut ukens spørsmål på Oikos-sidene. Vi trekker en vinner blant de med riktig svar som får tilsendt et miljøvennlig handlenett i økobomull.

 

Ukens spørsmål er:

Hvor mange festivaler i Norge serverte økologisk mat i 2009 med hjelp av Oikos - Økologisk Norge?

 

Delta i konkurransen ved å sende dit svar og din postadresse til kristina@oikos.no

 

 

Stå på stand med Oikos 5. Juni

 

Oikos - Økologisk Norge trenger frivillige medlemmer til å stå på stand under både Hafslunds Miljøfestival for barn og Oslo Miljøfestival, som begge arrangeres i Oslo lørdag 5. juni.

 

Under Hafslunds Miljøfestival for barn i Frognerparken lages det et "miljøhus" sammen med andre organisasjoner,hvor Oikos har ansvar for miljøkjøkkenet. Det blir ferske økologiske boller, smoothiesykling, kjøkkenhage og økologiske smaksprøver! Og masse folk!

 

Under Oslo Miljøfestival i Spikersuppa har Oikos stand, hvor vi informerer om økologisk mat og landbruk. Det blir også kåring av den beste økobutikken i Oslo!

 

Har du anledning et par timer lørdag 5. juni, send epost til marte@oikos.no

 

 

Ledig stilling hos Fyresdal Vidaregåande Steinerskule

Fyresdal videregående steinerskole ligger på eiendommen Foldsæ i naturskjønne Telemark. De bygger opp to unike praktiske linjer naturbruk (økologisk landbruk) og byggfag med fordypning i økologi.

 

Fyresdal Vidaregående Steinerskule søker en naturbrukslærer/fagleder naturbrukslinje, kontakt Loes van Alphen (35 06 70 40) for mer informasjon og en internatansvarlig (100%), kontakt Annette Gustavson 92 25 68 34 for mer informasjon.